
CZY WITAMINĘ C MOŻNA PRZEDAWKOWAĆ?
Codzienna suplementacja witaminy C jest zazwyczaj bezpieczna, a nadmiar witaminy C jest eliminowany z moczem. Nie jest jednak prawdą, że witaminę C można stosować w dowolnych ilościach bez żadnych konsekwencji dla zdrowia.
Choć kwas askorbinowy rzeczywiście nie kumuluje się w organizmie, suplementowany regularnie w dużych dawkach może powodować nieprzyjemne dolegliwości. Zbyt wysoki poziom witaminy C może z czasem gromadzić się w organizmie i powodować dolegliwości, takie jak:
- bóle brzucha,
- skurcze żołądka,
- nudności,
- wymioty,
- zgaga,
- biegunka,
- wzdęcia.
W niektórych przypadkach mogą też pojawić się zmiany skórne w postaci wysypki. Objawy te zwykle ustępują wkrótce po zaprzestaniu nadmiernej suplementacji.

Zanim rozpoczniesz suplementację witaminy C, lepiej sprawdź, czy w ogóle jej potrzebujesz poprzez badanie stężenia witaminy C we krwi. Jest to szczególnie rekomendowane osobom, które:
- cierpią na choroby układu sercowo-naczyniowego
- chorują na cukrzycę typu 2
- stosują diety eliminacyjne
- chorują na choroby neurodegeneracyjne
- mają zdiagnozowaną jaskrę bądź zaćmę
- palą papierosy
- intensywnie trenują
- są narażone na przewlekły stres
- chcą suplementować witaminę C – w celu ustalenia dawki.
Skontrolowanie poziomu witaminy C we krwi powinny rozważyć także kobiety w ciąży oraz karmiące, seniorzy i osoby, których dieta jest mało zróżnicowana.

ŹRÓDŁA WITAMINY C - TE OWOCE I WARZYWA MAJĄ JEJ NAJWIĘCEJ
Witamina C jest rozpuszczalną w wodzie substancją występującą w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza owocach i warzywach.
Ciało ludzkie nie może produkować ani magazynować witaminy C. Dlatego ważne jest, aby spożywać ją regularnie w wystarczających ilościach pożywienia. Spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C ma kluczowe znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia. Komponując codzienną dietę, warto uwzględnić naturalne produkty, które są bogatym źródłem kwasu askorbinowego.
Co ma najwięcej witaminy C?
Owoce cytrusowe, takie jak pomarańcza, kiwi, cytryna, guawa, grejpfrut oraz warzywa, takie jak brokuły, kalafior, brukselka i papryka są bogate, naturalne źródła witaminy C. Inne owoce bogate w witaminę C to papaja, kantalupa i truskawki.
Dobrym źródłem witaminy C są także kiszonki.