
Karp to najbardziej wigilijna ryba, która gości na wielu stołach w polskich domach. Możliwości przyrządzenia karpia jest wiele, od tradycyjnie smażonych dzwonków, po rybę w galarecie czy nawet po grecku. Większość z nas karpia je tylko raz w roku od święta. A jak się okazuje to błąd. Karp ma wiele składników odżywczych i bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Co się dzieje, gdy jemy karpia? Postanowiliśmy sprawdzić, kto powinien jeść karpia, a kto go unikać!
Plusy i minusy jedzenia karpia na kolejnych zdjęciach >>>

Uważa się, że mięso karpia ma zbyt wiele ości i jest muliste.
W naszych warunkach jednak wyhodowano karpia o nazwie królewski!
Dobrze przyrządzony karp może być wyśmienity!

W karpiu znajdują się nienasycone kwasy tłuszczowe: kwasy omega-3 i omega-6, które wspomagają pracę mózgu.

Jedzenie karpia zmniejsza ryzyko udaru mózgu i zawału serca.