To pierwszy polski ośrodek, który specjalizuje się w wykrywaniu zafałszowań w winach stosując tzw. metody izotopowe.
Jakie wina najbardziej smakują Polakom? Słodkie oraz półsłodkie [wideo]
Jak tłumaczy portalowi dlahandlu.pl, Katarzyna Bosacka, dziennikarka, prowadząca program „Wiem, co jem i wiem, co kupuję”, wino powstaje wyłącznie z winogron. Według prawa do wina nie wolno dolewać wody, dosypywać cukru, blendować z innymi alkoholami. Wino to czysty produkt winogronowy.
- Ale są też nieuczciwi producenci win: tacy, którzy do wina dolewają wodę, dosypują cukier, czyli krótko mówiąc fałszują wina. Co i raz na całym świecie wybuchają skandale, pokazujące, że ten proceder naprawdę ma miejsce - uzupełnia Katarzyna Bosacka.
Źródło: dlahandlu.pl
Wizyta w winnicy w Krzyżówkach koło Lipna (x-news/pomorska.pl):
