
Piwonie - jakie składniki w nawozie lubią?
Mikroelementy (np. żelazo, bor, magnez, mangan)
Uczestniczą w fotosyntezie, tworzeniu chlorofilu i ogólnej kondycji roślin.
Ich niedobory skutkują przebarwieniami liści i osłabieniem rośliny.

Domowy nawóz do piwonii z fusów z kawy
Fusy z kawy zawierają wiele cennych mikroelementów: potas i fosfor, azot i wapń, magnez, żelazo i cynk.
Zwłaszcza fosfor jest cenny, gdyż jest niezbędny do prawidłowego zawiązywania się pąków i kwitnienia, wspomaga też rozwój korzeni.
Potas w mniejszym stopniu niż fosfor wspiera kwitnienie, za to zwiększa odporność roślin na choroby.

Nawóz z fusów - przepis
Do przygotowania nawozu potrzebne są fusy z kawy i woda (10 litrów). Fusy zalej wodą, najlepiej przegotowaną, letnią, zostaw na około godzinę, by składniki z fusów przeszły do wody.
Taką odżywkę stosuj raz na tydzień-dwa tygodnie.

Domowy nawóz z drożdży dla piwonii
Drożdże są źródłem witamin z grupy B, aminokwasów i mikroelementów, które stymulują rozwój korzeni i pąków kwiatowych.
Podlewaj piwonie raz na 3–4 tygodnie, najlepiej w maju i czerwcu – w czasie tworzenia pąków i kwitnienia.
Stosuj nawóz tylko na wilgotną glebę (np. dzień po podlewaniu), by nie poparzyć korzeni.