Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
1 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zupy - podstawa postu...
fot. pixabay.com/krzys16

To można jeść w czasie Wielkiego Postu. Oto dieta rodem z kuchni staropolskiej. Na co się skusisz?

Zupy - podstawa postu

W kuchni staropolskiej postnymi daniami były przede wszystkim kwaśne zupy gotowane na wodzie lub kwasie kapuścianym (barszcze, żury, kwaśnice, polewki).

"Na Kujawach popularna była na przykład „kapuścianka”, czyli kwas z kapusty, gotowany z cebulą, pieprzem i liściem laurowym, zaprawiany mąką.

Z kolei „kwas buraczany” to polewka gotowana na bazie kwasu z kiszonych, czerwonych buraczków, tzw. kuleśniaka. Przygotowywano też zupy z suszonych owoców".

Źródło: etnomuzeum.pl

Zobacz również

Oceny piłkarzy Lechii za mecz z GKS Tychy. To najlepsze spotkanie w tym sezonie

Oceny piłkarzy Lechii za mecz z GKS Tychy. To najlepsze spotkanie w tym sezonie

Na niebie nad Piłą pojawiła się flaga Polski

Na niebie nad Piłą pojawiła się flaga Polski

Polecamy

Polska królowa Madrytu. Zdetronizowała Arynę i śrubuje niesamowite rekordy [WIDEO]

Polska królowa Madrytu. Zdetronizowała Arynę i śrubuje niesamowite rekordy [WIDEO]

Iga Świątek wygrała turniej w Madrycie! Zacięty finał z Aryną Sabalenką!

Iga Świątek wygrała turniej w Madrycie! Zacięty finał z Aryną Sabalenką!

Iga Świątek wygrała turniej w Madrycie. Zobacz zapis naszej relacji na żywo z finału

Iga Świątek wygrała turniej w Madrycie. Zobacz zapis naszej relacji na żywo z finału