Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dodatkiem do zup były zazwyczaj ziemniaki, chleb, kluski....
fot. pixabay.com/stanbalik

To można jeść w czasie Wielkiego Postu. Oto dieta rodem z kuchni staropolskiej. Na co się skusisz?

Dodatkiem do zup były zazwyczaj ziemniaki, chleb, kluski.

"Powszechnie znane były również postne potrawy stałe, przygotowywane w postaci gęstych bryj lub klusek. Najbardziej popularnym daniem była kapusta surowa lub kiszona, gotowana z grochem". Dziś groch z kapustą kojarzy nam się przede wszystkim z daniem postnym, ale przede wszystkim wigilijnym.

"Dawniej w okresie postu jadano gotowany groch lub fasolę, różne rodzaje kasze, ziemniaki w różnej postaci, przeważnie gotowane w lub tłuczone, kraszone olejem lub zasmażką z mąki.

Jedzono także ryby gotowane na kwasie kapuścianym lub na wodzie z octem, śledzie z ziemniakami oraz ryby pieczone. Na Kaszubach bardzo popularne były „pieczonki” – ryby przypiekane obustronnie na kręgach pieca kuchennego (fajerkach). Przed spożyciem moczono je w słonej wodzie".

Źródło: etnomuzeum.pl

Zobacz również

Tygodniowy przegląd prasy na Helu, (28.04-4.05.2024)

Tygodniowy przegląd prasy na Helu, (28.04-4.05.2024)

Przegląd tygodnia od 28.04 w Szczekocinach

Przegląd tygodnia od 28.04 w Szczekocinach

Polecamy

Polska królowa Madrytu. Zdetronizowała Arynę i śrubuje niesamowite rekordy [WIDEO]

Polska królowa Madrytu. Zdetronizowała Arynę i śrubuje niesamowite rekordy [WIDEO]

Sensacyjny ruch Mourinho. Jednak wybierze petrodolary

Sensacyjny ruch Mourinho. Jednak wybierze petrodolary

Ekwadorczyk Jhonatan Narvaez zwycięzcą pierwszego etapu wyścigu Giro d'Italia

Ekwadorczyk Jhonatan Narvaez zwycięzcą pierwszego etapu wyścigu Giro d'Italia