
Wiele osób nie wie, co zrobić ze zużytym olejem z patelni czy garnka. Co zrobić z tłuszczem, który zostaje nam po smażeniu? Problem z utylizacją tłuszczu pojawia się bardzo często a pytanie o to, czy można wylać olej z patelni do zlewu jest jednym z najczęściej zadawanych na forach i grupach poświęconych sprzątaniu i prowadzeniu gospodarstwa domowego.
Olej po smażeniu trafia najczęściej z patelni prosto do zlewu lub jest spuszczany w toalecie. Okazuje się, że to jedno z najgorszych sposobów na pozbycie się zużytego oleju.
Co zrobić z tłuszczem, który został po smażeniu? Gdzie wylewać olej z patelni? Czy można go wykorzystać ponownie w zdrowy i bezpieczny sposób? Możliwości pozbycia się zużytego oleju jest kilka. Poznaj je teraz w naszej galerii >>>>>

Olej ze smażenia można ponownie wykorzystać do smażenia, ale pod warunkiem, że:
- nie mógł być on używany w temperaturze powyżej 190 st. C (pozwoli to uniknąć spalenia tłuszczu),
- nie był on mieszany z innymi tłuszczami,
- został przecedzony przed ponownym użyciem (pozwoli to wyeliminować elementy żywności, które mogły w nim pozostać),
- był przechowywany w szczelnym pojemniku, w chłodnym i zacienionym miejscu (ma to wyeliminować problem jełczenia oleju),
- przed ponownym użyciem dobrze jest sprawdzić, czy olej nie zjełczał.

Olej z patelni można ponownie wykorzystać. Warto o tym pamiętać i nie wyrzucać tłuszczu po jednym smażeniu. Zużyty olej można wykorzystać jako darmowy impregnat do drewna i zabezpieczyć nim elementy drewniane w domu, na działce czy na tarasie.

Zużyty olej można użyć do zrobienia lampek olejnych.