Maliny to niewielkie owoce o pięknym kolorze, delikatnej strukturze i wyjątkowym smaku. To idealny dodatek do deserów, koktajli, ale przede wszystkim doskonałe jako samodzielna przekąska.
Maliny to także źródło witamin, ale przede wszystkim mają właściwości:
- antybakteryjne,
- przeciwbólowe,
- uspokajające,
- obniżające ciśnienie krwi,
- wspomagające leczenie przeziębień,
- zapaleń jamy ustnej, gardła i krtani
To właśnie po sok malinowy lub konfiturę sięgamy zimą by poprawić swoją odporność lub wspomagamy się nimi przy walce z przeziębieniem.
Maliny możemy kupić przez cały rok, jednak najlepsze, najświeższe maliny zjemy w sezonie letnim, między lipcem a wrześniem, kiedy dostępne są rodzime odmiany tych smacznych owoców.
Uprawa malin nie należy do najtrudniejszych. Warto jednak pamiętać, że aby malina nabrała pięknej barwy, aromatu i smaku potrzebuje słońca. I to właśnie nasłonecznione miejsce będzie najlepsze dla posadzenia krzewów malinowych.
- Przeczytaj: To zrób już teraz, aby tegoroczna czereśnia obrodziła. Oto skuteczne triki
Maliny lubią lekko kwasową i dobrze przepuszczalną glebę (pH – 6,5).
Wiosenne triki, aby malina obrodziła
Wiosenne cięcie malin to nie tylko sposób na uzyskanie większych i smaczniejszych owoców, ale również metoda na zachowanie zdrowia i witalności krzewów. O czym jeszcze musimy pamiętać wiosną? Zobaczcie w galerii poniżej: