
KUKURYDZA ZAPEWNIA SYTOŚĆ NA DŁUŻEJ
Bogaty w błonnik i niskokaloryczny popcorn, czyli prażona kukurydza to ulubiona przekąska dla wielu osób. Popcorn, zwłaszcza domowy lub suszony powietrzem, to niskokaloryczna, bogata w składniki odżywcze przekąska, która, jak wykazano, zapewnia uczucie sytości na dłużej. Badania pokazały, że niskotłuszczowy popcorn był bardziej sycący niż wysokotłuszczowe chipsy ziemniaczane.

KUKURYDZA MOŻE POPRAWIĆ RÓWNOWAGĘ BAKTERII W JELITACH
Zdrowa równowaga bakterii jelitowych jest niezbędna nie tylko do utrzymania zdrowego przewodu pokarmowego, ale także do zachowania dobrego samopoczucia i zdrowia całego organizmu, ponieważ około 70 procent układu odpornościowego znajduje się w jelicie. Dodanie kukurydzy do diety może pomóc w utrzymaniu tej niezbędnej równowagi. Badana wykazały, że rozpuszczalny błonnik kukurydziany ma działanie prebiotyczne, zwiększa ilość pożytecznych bifidobakterii w przewodzie pokarmowym.

KUKURYDZA MOŻE POWODOWAĆ STAN ZAPALNY
Przetworzona kukurydza nie wydaje się mieć takiej samej wartości odżywczej jak kukurydza w kolbach. Przetworzona kukurydza została pozbawiona składników odżywczych, za to wzbogacona o cukry i oleje.
Syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, często stosowany w przemyśle spożywczym, został powiązany z wieloma chorobami przewlekłymi, takimi jak cukrzyca, choroby wątroby i choroby serca. Olej kukurydziany jest bogaty w oleje wielonienasycone, które mają tendencję do podnoszenia markerów stanu zapalnego w porównaniu z olejami jednonienasyconymi.

KUKURYDZA MOŻE PODNIEŚĆ POZIOM ENERGII
Kukurydza jest bogata w witaminę B6 i witaminę B9 – dwie główne witaminy, które odgrywają rolę w metabolizmie energetycznym. Witaminy z grupy B pomagają organizmowi rozkładać skrobię na cukry, co jest przydatne, ponieważ głównym źródłem energii w kukurydzy jest skrobia.