
JEDZENIE KUKURYDZY MOŻE WYWOŁAĆ NIETOLERANCJĘ POKARMOWĄ
Objawy nietolerancji mogą być wynikiem problemów trawiennych, takich jak zespół jelita drażliwego lub celiakia. Kluczowe objawy nietolerancji to wzdęcia, gazy i biegunka po spożyciu posiłku z kukurydzą. U niektórych pojawia się również wysypka lub swędzenie, co jest kluczowym objawem stanu zapalnego. Umiar jest tutaj kluczowy. Warto zwrócić uwagę na to, czy objawy ustępują przy spożywaniu mniejszej ilości kukurydzy.

FIOLETOWA KUKURYDZA MOŻE ZMNIEJSZYĆ RYZYKO CUKRZYCY
Fioletowa kukurydza w diecie może być kluczem do powstrzymania cukrzycy i związanych z nią powikłań. Badania wykazały, że pigmenty antocyjanów znajdujące się w fioletowej kukurydzy były związane z lepszym wychwytem glukozy i zwiększonym wydzielaniem insuliny, a także aktywacją receptora 1 wolnego kwasu tłuszczowego i glukokinazy - dwóch markerów biologicznych związanych z redukcją ryzyka cukrzycy.