
To się dzieje z organizmem gdy pijesz szampana. Zaskakujące skutki!
Jeden kieliszek szampana może zrobić z organizmem o wiele więcej, niż myślimy. Niezależnie od tego, czy wznosimy toast za Nowy Rok, nową pracę, zdrowie Młodej Pary, rocznicę czy zaręczyny, szampan jest bez wątpienia najpopularniejszym napojem wybieranym na uroczyste okazje.
Każda lampka szampana nie pozostaje bez znaczenia dla naszego organizmu. Chociaż powoduje wiele takich samych konsekwencji jak białe wino, szampan ma również kilka unikalnych efektów, które ujawniają eksperci.
Okazuje się, że szampan może dostarczyć organizmowi wiele znaczących – i zaskakujących – korzyści zdrowotnych. I jest całkiem zdrowy, jeśli chodzi o napoje dla dorosłych, ale ważne jest, aby pamiętać, że to wciąż alkohol.
Co tak naprawdę dzieje się z organizmem, gdy pijemy szampana? Eksperci wymieniają wiele skutków. Oto niektóre z najbardziej zaskakujących skutków ubocznych picia szampana. Poznaj je w naszej galerii >>>>>

SZAMPAN POPRAWIA PAMIĘĆ I PRACĘ MÓZGU
Szampan jest bogaty w kwas fenolowy, który kojarzy się z długowiecznością i lepszym zapamiętywaniem. W rzeczywistości badania przeprowadzone w 2013 roku w Wielkiej Brytanii wykazały, że kwas fenolowy w szampanie pozytywnie wpływa na pamięć przestrzenną u gryzoni laboratoryjnych. Pamięć przestrzenna pomaga zapamiętać, gdzie znajdują się różne obiekty w stosunku do innych (np. gdy próbujesz nawigować po nowym mieście).
Stwierdzono również, że suplementacja szampanem zwiększa znaczniki białka zwanego dystrofiną (jego brak jest powiązany z zaburzeniami funkcji poznawczych) i enzymu w ośrodkowym układzie nerwowym zwanego CNPazą (jego obniżenie wiąże się z chorobą Alzheimera).
Krótko mówiąc: picie szampana – oczywiście z umiarem – może być bardzo dobre dla pracy mózgu.

SZAMPAN SZYBKO UDERZA DO GŁOWY
Czy zauważyłeś, że już po jednej lampce szampana czujesz natychmiastowy szum? Nie bez powodu mówi się, że szampan idzie prosto do głowy. Tak jak bąbelki szumią w szampanie, tak szampan szybko powoduje szum w głowie.
Badania wykazały, że szampanem można się upić dużo szybciej, niż standardowym winem białym lub czerwonym. Naukowcy spekulują, że dwutlenek węgla w bąbelkach przyspiesza przepływ alkoholu do jelit.

SZAMPAN NISZCZY ZĘBY
Dietetycy twierdzą, że dwutlenek węgla zawarty w szampanie, który powstaje w wyniku dodania dodatkowego cukru i drożdży podczas procesu fermentacji - może uszkadzać szkliwo zębów. Należy więc pamiętać, że picie szampana może zagrozić zdrowiu zębów.