1 z 15
Przewijaj galerię w dół

fot. pixabay/archiwum/zdjęcie ilustracyjne
Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów, do których mamy dostęp przez cały rok. Świetnie nadają się do wielu potraw i często goszczą na naszych stołach. Także cena jest zdecydowanie niższa niż innych grzybów. A jakie są plusy ich spożywania. Zobaczcie, co dzieje się z organizmem gdy jemy grzyby i pod jaką postacią są najzdrowsze.
Plusy i minusy jedzenia pieczarek na kolejnych zdjęciach >>>
2 z 15

fot. pixabay/archiwum/zdjęcie ilustracyjne
Pieczarki zawierają dużo witamin z grupy B, a także związków bioaktywnych, m.in. lektyn i tyrozynazy.
3 z 15

fot. pixabay/archiwum/zdjęcie ilustracyjne
Udowodniono przeciwnowotworowe, odpornościowe, antybakteryjne i genoprotekcyjne właściwości pieczarek.
4 z 15

fot. pixabay/archiwum/zdjęcie ilustracyjne
Większość osób może bez przeszkód spożywać pieczarki nawet na surowo