Pomidory to bez wątpienia jedne z najpopularniejszych warzyw spożywanych w Polsce. Są nie tylko smaczne, ale też niskokaloryczne i naprawdę zdrowe. Posiadają wiele witamin, cennych składników odżywczych i właściwości.
Różnorodność smaków i ich piękny zapach sprawiają, że są składnikami wielu popularnych potrawach i produktów. Najczęściej spożywa się je na surowo, jako zdrową przekąskę, dodatek do sałatek czy kanapek, wykorzystywane są także do produkcji sosów, przecierów, ketchupu, passat czy soków.
To dzieje się z organizmem, gdy jemy pomidory - lista
Łącząc pomidory z ogórkiem pozbawia się je witaminy C. Nie jest to szkodliwe dla naszego organizmu, ale nie jest również wartościowe. Natomiast połączenie pomidora z białym twarogiem może być szkodliwe. Na co jeszcze uważać? A jakie pozytywne właściwości mają pomidory dla naszego organizmu? Czytaj szczegóły na kolejnych slajdach naszej galerii.
współpraca: Kazimierz Król
