To warto jeść po 40. Te produkty opóźniają proces starzenia - oto lista stworzona przez dietetyków
BORÓWKI I INNE OWOCE JAGODOWE
Jagody to jeden z najzdrowszych produktów, jakie można jeść w miarę starzenia się. Jagody są bogate w przeciwutleniacze zwane flawonoidami, które pomagają zwalczać stres oksydacyjny i stany zapalne, czyli dwie główne przyczyny starzenia. Jagody wspomagają również zdrowie mózgu i może opóźniać starzenie się funkcji poznawczych. Owoce jagodowe pomagają zapobiegać demencji, chorobie Alzheimera i związanym z wiekiem pogorszeniu funkcji poznawczych ze względu na wysoki poziom przeciwutleniaczy (szczególnie flawonoidów), które, jak wykazano, poprawiają funkcje poznawcze i zmniejszają ryzyko chorób neurodegeneracyjnych choroby. Czterdziestka to czas, w którym mogą pojawić się zmiany w sile mięśni, a badania pokazują, że jagody wspierają regenerację mięśni oraz zmniejszają uszkodzenia i bolesność po treningu.