https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tragiczny pożar chlewni. Kilka tysięcy świń spłonęło lub udusiło się dymem. 3 mln zł strat

(RAV)
fot. sxc
W nocy z piątku na sobotę doszczętnie spłonęła chlewnia w Radojewicach (pow. inowrocławski). Ofiar w ludziach nie ma, za to padło mnóstwo zwierząt. Strażacy badają przyczyny zdarzenia.

Informację o pożarze strażacy dostali ok. północy. - W związku z tym, że płonęła ogromna powierzchnia (ok. 1,5 tys. m kw.) do akcji skierowano jedenaście zastępów - mówi Małgorzata Jarocka-Krzemkowska, rzeczniczka Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej.

Akcję dodatkowo utrudniał fakt, że pożar rozwijał się od środka. - Chociaż chlewnia była murowana, ogień szybko się rozprzestrzeniał ze względu na znajdujące się w środku siano - zauważa rzeczniczka.

Mimo szybkiego zakończenia akcji (ok. godz. 1. w nocy) chlewnia spłonęła niemal doszczętnie. Na szczęście w pożarze nie ucierpieli żadni ludzie. Niestety w budynku było kilka tysięcy sztuk trzody chlewnej. Ok. 4 tys. padły. - Większość udusiła się dymem - uściśla Małgorzata Jarocka-Krzemkowska.

Właściciel wstępnie oszacował straty na ok. 3 mln zł. Strażacy szukają przyczyny pożaru.

Komentarze 15

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

czy zbir siedzi, nie bo dostal ogromna kase

M
Magdalena
Co prawda artykuł przestarzały, ale podzielę się tym co obejrzałam w tv,mianowicie notoryczne pożary w chlewniach(Ameryka Północna)po wykluczeniu podpalen,zaczęto dochodzić skąd tyle samozaplonow, otóż Metan(wiadomo skąd) kochani to raz i 2 sama świńska skóra jest świetnym zapalnikiem
M
Magdalena
Co prawda artykuł przestarzały, ale podzielę się tym co obejrzałam w tv,mianowicie notoryczne pożary w chlewniach(Ameryka Północna)po wykluczeniu podpalen,zaczęto dochodzić skąd tyle samozaplonow, otóż Metan(wiadomo skąd) kochani to raz i 2 sama świńska skóra jest świetnym zapalnikiem
z
zeżnik
to za kilka dni pojawi się podwędzana kiełbasa i szynka w sklepach
G
Gość
W dniu 13.09.2009 o 13:00, Gość napisał:

przez tą najnowszą technologię to ten smród będzie zabijał teraz ludzidlaczego właściciel tego zakładu nie postawi sobie chlewni koło domu?



Albo nad chlewnią!
G
Gość
przez tą najnowszą technologię to ten smród będzie zabijał teraz ludzi
dlaczego właściciel tego zakładu nie postawi sobie chlewni koło domu?
a
aaaaaaaa
Biedne zwierzęta...
no i nie temat na żarty, czy złośliwości, bo dotyczy firmy, która daje pracę.
t
trelemorele
tylko żeby jeszcze płacili na czas.... i nie mówię tu o zobowiązaniach wobec pracowników...
G
Gość
nasz szef daje tyle miejsc pracy,że nie powinniście z niego żartować
j
jacajaca
tak czy tak to jest strata dla wszystkich,dla właściciela i dla pracowników
G
Gość
W dniu 12.09.2009 o 17:44, KKKKK napisał:

Osoba ktora napisałem ten artykuł niech lepiej zbierze rzetelne informacje a później zabiera się do pisania! W chlewni nie było żadnego siana,słomy itp. była to chlewnia o najnowszej technologi!!!



Ta najnowsza technologia to - smród, smród i jszcze raz smród!!! dla całej okolicy.
J
Jan III
jeśli właściciel zaoszczędził na systemie alarmowym - pożarowym - to on jest winny, jest gnojkiem pazernym...i tyle
K
KKKKK
Osoba ktora napisałem ten artykuł niech lepiej zbierze rzetelne informacje a później zabiera się do pisania! W chlewni nie było żadnego siana,słomy itp. była to chlewnia o najnowszej technologi!!!
K
KKKKK
W dniu 12.09.2009 o 16:22, tymoteusz napisał:

To co teraz zrobi właściciel VIANDA? Będzie sprzedawał wieprzowinę wędzoną żywcem? Ciekawe, czy też wszystkie zaczadzone sztuki przekaże do Bacutilu? A co robiło siano w chlewni? wilgoć i samozapłon?

t
tymoteusz
To co teraz zrobi właściciel VIANDA? Będzie sprzedawał wieprzowinę wędzoną żywcem? Ciekawe, czy też wszystkie zaczadzone sztuki przekaże do Bacutilu? A co robiło siano w chlewni? wilgoć i samozapłon?
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska