Racuchy Annowskie, żeberka z Doliny Osy, pierogi z kaszanką z Nowego Dworu to tylko jedne z kilkudziesięciu przepisów jakie znajdziemy w książce "Smaki w powiecie grudziądzkim". Są w niej receptury na:
przystawki
dania główne
zupy
desery
- Długo się zastanawialiśmy jak wyeksponować dobro społeczne jakim są koła gospodyń wiejskich, których aktywność jest bardzo imponująca. I tak powstał projekt wydania najbardziej ciekawych przepisów kulinarnych - mówi Adam Olejnik, starosta grudziądzki. I dodaje: - Zgłosiły się 42 Koła! Przebieg akcji był fantastyczny. Spotykaliśmy się w starostwie oraz w miejscach, do których zapraszały nas Koła. Był to czas integracji i twórczego działania.
Jak wspomina starosta Olejnik, pomysł na wydanie "Smaków w powiecie grudziądzkim" powstał w lipcu ub. roku i realizacja miała zakończyć się w listopadzie, by publikacja została wydana przed świętami w grudniu. - Ze względu jednak na to, że tak wiele Kół się zgłosiło potrwało to do końca stycznia i teraz mamy wydanie - wyjaśnia Adam Olejnik.
Przepis na rogaliki borowiankowe od lat był w rodzinie Teresy Piątkowskiej z KGW "Borowianki"
Marlena Sinicka z Koła Gospodyń Wiejskich "Borowianki" w gminie Grudziądz: - Działamy blisko dwa lata. Są u nas zarówno panie jak i panowie. Gotujemy, wspólnie spędzamy czas, zajmujemy się też działalnością charytatywną.
"Borowianki" na swoim koncie mają wielki sukces: wygraną "Bitwę Regionów" a także zaszczytne trzecie miejsce w kulinarnym konkursie wojewódzkim dla KGW. - Jesteśmy nastawieni na dynamiczny rozwój, na to żeby spotykać się, integrować a przede wszystkim działać dla mieszkańców - podkreśla Marlena Sinicka.
W "Smakach powiatu grudziądzkiego" KGW Borowianki pochwaliły się przepisem na borowiankowe rogaliki. Opowiada Teresa Piątkowska: - Zaproponowaliśmy rogaliki, według przepisu mojej mamy i cioci. Są pieczone na cieście drożdżowym z masłem i śmietaną kremówką żeby były bardziej kruche. Robimy je z budyniem, z marmoladą albo powidłami ze śliwkami.
Rosół: połączyły tradycję z nowoczesnością. Przepis pań ze Stowarzyszenia Aktywna Wieś Słup
Agnieszka Wesołowska ze Stowarzyszenia Aktywna Wieś Słup (gm. Gruta) z kolei omawia przepis na rosół z kluseczkami ze szpinakiem: - Chcieliśmy przełamać stereotyp niedzielnego rosołu. Nasz rosół podajemy w zdrowotnej wersji bo bez glutenu. Wywar gotowany jest tradycyjnie na trzech rodzajach mięs: kurczak, wołowina i indyk, a kluseczki są robione ze szpinaku ze śmietanki i z jajkiem, i zastępują tradycyjny makaron. To inny smak, coś ciekawego. My kobiety na wsi też się zmieniamy, a wraz z nami kulinaria. Trzymamy się tradycji, ale idziemy też w nowoczesność.
Stowarzyszenie Aktywna Wieś Słup działa już 13 lat. - Zajmujemy się aktywizacją kobiet mieszkających na wsi, dbamy o aktywny wypoczynek dzieci i młodzieży by miały bliski kontakt z naturą, mówimy o naszej lokalnej tradycji - wylicza Katarzyna Kurzyńska, prezes stowarzyszenia w którym aktywnie działa 18 osób.
Oto zasłużeni dla powiatu grudziądzkiego
Sztandarowy materiał promocyjny powiatu grudziądzkiego nie do kupienia
Książka "Smaki w powiecie grudziądzkim" została wydana w nakładzie 2 tys. egzemplarzy. Każda z pań biorąca udział w projekcie otrzymała egzemplarz podczas promocji w teatrze. Pozostałe egzemplarze zostają w starostwie. - Sprzedawać nie będziemy. Będzie to sztandarowy materiał promocyjny powiatu grudziądzkiego - zaznacza starosta Olejnik.
Podczas promocji kulinarnej publikacji w teatrze, starosta grudziądzki wręczył też podziękowania przedstawicielom służb, instytucji, firm, organizacji współpracujących z powiatem w mijającej kadencji.