Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tych jajek nie jedzcie. Mogły trafić do Włocławka

Karol Poliński
Karol Poliński
Archiwum
Główny Inspektorat Weterynarii przesłał do włocławskiego ratusza komunikat dotyczący działań podjętych w sprawie obecności niedozwolonej substancji o nazwie fipronil w jajach konsumpcyjnych pochodzących z polskich ferm.

Główny Inspektorat Weterynarii przesłał do włocławskiego ratusza komunikat dotyczący działań podjętych w sprawie obecności niedozwolonej substancji o nazwie fipronil w jajach konsumpcyjnych pochodzących z polskich ferm.

Państwowa Inspekcja Sanitarna kontynuuje badania mięsa drobiowego i jaj. Dotychczas w laboratoriach PIS zbadano 25 próbek mięsa drobiowego i 85 próbek jaj dostępnych na rynku krajowym. W żadnej ze zbadanych próbek mięsa nie stwierdzono obecności fipronilu. Natomiast w 3 z 85 próbek jaj (1 próbka stanowi minimum 12 sztuk jaj kurzych) stwierdzono przekroczenie poziomu dopuszczalnego (0,005 mg/kg).

>> Najświeższe informacje z regionu, zdjęcia, wideo tylko na www.pomorska.pl <<

Na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii opdano, że poniższe próbki były niezgodne z wymaganiami:
1. jaja oznaczone kodem na skorupce: 3 PL 14371323, najlepiej spożyć przed 30.08.2017, producent: TOP-JAJ, ul. Różana 14, 09-320 Bieżuń, Zakład pakowania jaj nr PL-14375905, w których stwierdzono fipronil na poziomie 0,11 0,055 mg/kg
2. jaja oznaczone kodem na skorupce: 3 PL 30051328 K3, najlepiej spożyć przed 05.09.2017, producent: Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35a, 63-900 Rawicz, Kod pakowni C: PL 30105903, w których stwierdzono fipronil na poziomie 0,014 0,007 mg/kg
3. jaja oznaczone kodem na skorupce: 2 PL 14131317, najlepiej spożyć przed 09.09.2017, wyprodukowano dla: Farmio S.A., ul. Puławska 565, 02-844 Warszawa, w których stwierdzono fipronil na poziomie 0,013 0,0065 mg/kg

Zgodnie z informacjami przekazanymi przez Komisję Europejską, na podstawie danych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności przekroczenie poziomu fipronilu 0,72 mg/kg może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. W związku z tym, że poziomy zbadane w 3 wyżej wymienionych próbkach jaj są niższe niż 0,72 mg/kg, nie należy spodziewać się wystąpienia negatywnych skutków dla zdrowia konsumenta.

Biorąc jednak pod uwagę, że w próbkach wykryto fipronil na poziomie przekraczającym poziom dozwolony w przepisach prawnych, Państwowa Inspekcja Sanitarna nakazała wycofanie partii jaj z datą minimalnej trwałości 09.09.2017, która może jeszcze znajdować się w obrocie.

INFO Z POLSKI 7.09.2017 - przegląd najciekawszych informacji ostatnich dni w kraju

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska