
Czy morele można jeść z pestkami?
MORELE
Znane są poważne przypadki zatruć, których przyczyną było spożycie pestek moreli bądź ekstraktu z pestek moreli. Pestki moreli polecane są jedynie w diecie osób z chorobami nowotworowymi. Jednak osoby zdrowe nie powinny ich spożywać. Spożycie 5 - 6 pestek moreli może spowodować śmiertelne zatrucie. Objawami świadczącymi o zatruciu pestkami moreli są: zmęczenie, nudności, wymioty czy bóle głowy. Przy długotrwałym spożywaniu pestek moreli obniżamy ciśnienie krwi, a skutkiem jest utrata przytomności. Niewykluczona jest również niewydolność płuc prowadząca do śmierci.
Pestki moreli spożyte w dużej ilości wykazują działanie silnie trujące. Występuje w nich amigdalina - organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów cyjanogennych. To ona nadaje pestkom owoców specyficzny, gorzki smak i migdałowy aromat. W organizmie człowieka amigdalina rozkłada się na: glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór. Ten ostatni związek jest silnie trujący, a w dużych dawkach nawet śmiertelny. Co ważne, amigdalina w stanie nienaruszonym nie jest groźna dla zdrowia, jednak staje się trująca gdy nasiona są uszkodzone, przeżuwane lub trawione.

Czy śliwki można jeść z pestkami?
ŚLIWKI
Pestki śliwek spożyte w dużej ilości wykazują działanie silnie trujące. Objawy po zatruciu pestkami śliwki mają związek z problemami żołądkowymi. Po zjedzeniu dużej ilości pestek śliwki możemy spodziewać się nudności, bólu brzucha czy biegunki.
Występuje w nich amigdalina - organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów cyjanogennych. To ona nadaje pestkom owoców specyficzny, gorzki smak i migdałowy aromat. W organizmie człowieka amigdalina rozkłada się na: glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór. Ten ostatni związek jest silnie trujący, a w dużych dawkach nawet śmiertelny. Co ważne, amigdalina w stanie nienaruszonym nie jest groźna dla zdrowia, jednak staje się trująca gdy nasiona są uszkodzone, przeżuwane lub trawione.

Czy brzoskwinie można jeść z pestkami?
BRZOSKWINIE
Pestki brzoskwiń spożyte w dużej ilości wykazują działanie silnie trujące. Po zatruciu pestkami brzoskwini możemy odczuwać ból brzucha, apatię czy niepokój. W trakcie zatrucia pestkami brzoskwini możliwymi objawami są biegunka, drgawki, drżenie mięśni, zaburzenia oddychania. W najgorszym przypadku dochodzi do wstrząsu, śpiączki lub do śmierci.
Występuje w nich amigdalina - organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów cyjanogennych. To ona nadaje pestkom owoców specyficzny, gorzki smak i migdałowy aromat. W organizmie człowieka amigdalina rozkłada się na: glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór. Ten ostatni związek jest silnie trujący, a w dużych dawkach nawet śmiertelny. Co ważne, amigdalina w stanie nienaruszonym nie jest groźna dla zdrowia, jednak staje się trująca gdy nasiona są uszkodzone, przeżuwane lub trawione.

Te pestki owoców warto jeść
PESTKI OWOCÓW, KTÓRE WARTO JEŚĆ
Do pestek owoców, które warto spożywać zaliczamy:
- pestki jabłek,
- pestki awokado,
- pestki arbuza,
- pestki dyni,
- pestki winogron.