5 z 9
MORELE...
fot. unsplash.com

Czy morele można jeść z pestkami?

MORELE
Znane są poważne przypadki zatruć, których przyczyną było spożycie pestek moreli bądź ekstraktu z pestek moreli. Pestki moreli polecane są jedynie w diecie osób z chorobami nowotworowymi. Jednak osoby zdrowe nie powinny ich spożywać. Spożycie 5 - 6 pestek moreli może spowodować śmiertelne zatrucie. Objawami świadczącymi o zatruciu pestkami moreli są: zmęczenie, nudności, wymioty czy bóle głowy. Przy długotrwałym spożywaniu pestek moreli obniżamy ciśnienie krwi, a skutkiem jest utrata przytomności. Niewykluczona jest również niewydolność płuc prowadząca do śmierci.

Pestki moreli spożyte w dużej ilości wykazują działanie silnie trujące. Występuje w nich amigdalina - organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów cyjanogennych. To ona nadaje pestkom owoców specyficzny, gorzki smak i migdałowy aromat. W organizmie człowieka amigdalina rozkłada się na: glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór. Ten ostatni związek jest silnie trujący, a w dużych dawkach nawet śmiertelny. Co ważne, amigdalina w stanie nienaruszonym nie jest groźna dla zdrowia, jednak staje się trująca gdy nasiona są uszkodzone, przeżuwane lub trawione.

6 z 9
ŚLIWKI...
fot. unsplash.com

Czy śliwki można jeść z pestkami?

ŚLIWKI
Pestki śliwek spożyte w dużej ilości wykazują działanie silnie trujące. Objawy po zatruciu pestkami śliwki mają związek z problemami żołądkowymi. Po zjedzeniu dużej ilości pestek śliwki możemy spodziewać się nudności, bólu brzucha czy biegunki.

Występuje w nich amigdalina - organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów cyjanogennych. To ona nadaje pestkom owoców specyficzny, gorzki smak i migdałowy aromat. W organizmie człowieka amigdalina rozkłada się na: glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór. Ten ostatni związek jest silnie trujący, a w dużych dawkach nawet śmiertelny. Co ważne, amigdalina w stanie nienaruszonym nie jest groźna dla zdrowia, jednak staje się trująca gdy nasiona są uszkodzone, przeżuwane lub trawione.

7 z 9
BRZOSKWINIE...
fot. unsplash.com

Czy brzoskwinie można jeść z pestkami?

BRZOSKWINIE
Pestki brzoskwiń spożyte w dużej ilości wykazują działanie silnie trujące. Po zatruciu pestkami brzoskwini możemy odczuwać ból brzucha, apatię czy niepokój. W trakcie zatrucia pestkami brzoskwini możliwymi objawami są biegunka, drgawki, drżenie mięśni, zaburzenia oddychania. W najgorszym przypadku dochodzi do wstrząsu, śpiączki lub do śmierci.

Występuje w nich amigdalina - organiczny związek chemiczny z grupy glikozydów cyjanogennych. To ona nadaje pestkom owoców specyficzny, gorzki smak i migdałowy aromat. W organizmie człowieka amigdalina rozkłada się na: glukozę, aldehyd benzoesowy i cyjanowodór. Ten ostatni związek jest silnie trujący, a w dużych dawkach nawet śmiertelny. Co ważne, amigdalina w stanie nienaruszonym nie jest groźna dla zdrowia, jednak staje się trująca gdy nasiona są uszkodzone, przeżuwane lub trawione.

8 z 9
PESTKI OWOCÓW, KTÓRE WARTO JEŚĆ...
fot. unsplash.com

Te pestki owoców warto jeść

PESTKI OWOCÓW, KTÓRE WARTO JEŚĆ
Do pestek owoców, które warto spożywać zaliczamy:
- pestki jabłek,
- pestki awokado,
- pestki arbuza,
- pestki dyni,
- pestki winogron.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

"Makbet" był ostatnim spektaklem festiwalu Grudziądzka Wiosna Teatralna. Mamy zdjęcia

"Makbet" był ostatnim spektaklem festiwalu Grudziądzka Wiosna Teatralna. Mamy zdjęcia

Zobacz również

Parkrun Toruń 454. Sport, uśmiechy i piękne kwietniowe słońce - zobaczcie zdjęcia!

Parkrun Toruń 454. Sport, uśmiechy i piękne kwietniowe słońce - zobaczcie zdjęcia!

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman

Szok! Nie żyje Tomasz "Papaj" Lech, grudziądzki kulturysta i strongman