
OGÓRKI
Ogórki są bardzo wrażliwe na etylen. Pod jego wpływem będą szybciej żółknąć i psuć się. Szczególnie będzie to widoczne w pobliżu bananów, melonów lub pomidorów. Ogórki przetrwają 4 do 6 dni w lodówce. Nie zaleca się zamrażania ogórków.

ZIELONE WARZYWA LIŚCIASTE
Chociaż niektóre rodzaje warzyw liściastych mogą wytrzymać dłużej niż inne, większość jest bardzo wrażliwa na etylen. W niektórych miejscach sałata rzymska czy szpinak odbarwią się, a nawet będą mieć plamy. Robiąc sałatkę składającą się z zielonych liści i produktów wytwarzających etylen (jak jabłka lub pomidory), rozsądnym rozwiązaniem będzie zrobienie sałatki świeżej i spożywanej w ciągu dnia, aby uzyskać najlepszą jakość.

SZPARAGI
Etylen przyspiesza drewnienie szparagów, powoduje też żółknięcie warzyw. Szparagi należy zawsze przechowywać w lodówce, gdzie wytrzymają od 3 do 4 dni. W zamrażarce wytrzymają znacznie dłużej (do 5 miesięcy).

BRUKSELKA
Chociaż brukselka może wytwarzać niewielki procent etylenu w porównaniu z innymi warzywami zielonymi lub liściastymi, jest bardziej wrażliwa na etylen niż cokolwiek innego. Odsłonięte brukselki zaczną żółknąć, a niektóre liście oderwą się. Przechowywane oddzielnie brukselki mają podobny okres trwałości do brokułów: 3 do 5 dni w lodówce i 10 do 12 miesięcy w zamrażarce.