
CEBULA
Cebula ma długi okres przydatności do spożycia, podobnie jak ziemniaki, dlatego wiele osób ma tendencję do przechowywania tych warzyw razem. Jednakże, ponieważ ziemniaki wytwarzają niewielką ilość etylenu, cebula zacznie kiełkować, a nawet pojawią się grzyby powodujące gnicie. Cebula przechowywana oddzielnie wytrzyma 1 miesiąc w spiżarni, 2 miesiące w lodówce i 10 do 12 miesięcy w zamrażarce. Ponieważ ma dłuższy okres przydatności do spożycia w lodówce w porównaniu z ziemniakami, najlepiej przechowywać cebulę właśnie tam.

BROKUŁY
W przypadku wystawiania brokułów na działanie etylenu, okres przydatności do spożycia skraca się o 50 procent. Różyczki brokułów zaczną żółknąć. Przechowywane osobno brokuły wytrzymują w lodówce 3 do 5 dni. Brokuły mogą być przechowywane w zamrażarce do 10 do 12 miesięcy, więc zamrażanie może być najlepszym sposobem na utrzymanie świeżości tego warzywa.

KALAFIOR
Podobnie jak brokuły, kalafior jest bardzo wrażliwy na etylen. Warzywo zacznie żółknąć, a liście odkleją się od szypułek, dlatego zdecydowanie zaleca się przechowywanie go z dala od producentów etylenu, takich jak jabłka, melony i pomidory. Kalafior i brokuły mają podobny okres przydatności do spożycia – tylko 3 do 5 dni w lodówce i 10 do 12 miesięcy w zamrażarce.

MARCHEWKA
Po wystawieniu na działanie etylenu marchew zacznie nabierać gorzkiego smaku. Podczas gdy marchew wytrzyma do 2 do 3 tygodni w lodówce, po wystawieniu na działanie etylenu gorzki smak pojawi się po dwóch tygodniach. Marchewki można przechowywać w zamrażarce od 10 do 12 miesięcy.