
Nie zaleca się również łączenia ziemniaków z masłem. Same ziemniaki nie są kaloryczne, jednak w połączeniu z masłem zmieniają się w bardzo tuczący posiłek.

Gotowanie ziemniaków wcale nie musi być nudne. Aby zachować ich właściwości prozdrowotne, duchowny Ojciec Grande zaleca dodanie do nich mleka, masła i cebuli. Dzięki temu będą nie tylko smaczne, ale i z pewnością bardzo korzystne dla naszego zdrowia.

Dlaczego warto jeść ziemniaki? Przede wszystkim ze względu na właściwości zdrowotne. Obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają kości, a także działają korzystnie na układ nerwowy.

Spożywanie surowych produktów może skutkować problemami z żołądkiem. Ziemniaki są jednym z najpopularniejszy warzyw w polskiej kuchni. Dodawane do zup, dań mięsnych, czy jako składnik sałatek są wykorzystywane na naszych stołach od pokoleń. W połączeniu z kalorycznymi potrawami mogą być ciężkostrawne.