Fast food (z angielskiego ‘szybka żywność’) to rodzaj żywności szybko przygotowywanej i serwowanej na poczekaniu. Na ogół takie dania są tanie. Zwykle posiada wysoką wartość kaloryczną – zawiera dużą ilość tłuszczów i węglowodanów, przy równoczesnym niedoborze cennych dla organizmu substancji – błonnika, witamin i minerałów.
Przeciwnicy tego typu odżywiania uważają, że regularne spożywanie produktów fast food prowadzi do chorób cywilizacyjnych takich jak otyłość, choroby nowotworowe, miażdżyca, choroby serca i wątroby.
Aby poprawić wizerunek barów szybkiej obsługi w Polsce, prowadzone są kampanie marketingowe, które promują nazywanie barów szybkiej obsługi „restauracjami”. Współcześnie oblicze fast foodu zaczyna się zmieniać i coraz częściej zaliczane są do niego serwowane na poczekaniu sałatki.
Kaloryczność produktów z McDonalds
Do największych sieci barów szybkiej obsługi, które sprzedają żywność „fast food” należą m.in. McDonalds. Który ma ponad 30 tysięcy restauracji na całym świecie. Każdego dnia odwiedza je 69 milionów klientów. Zatrudnia 1,7 mln pracowników.
McDonalds w swoim menu ma różnorodne dania zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. W ofercie można znaleźć kilkadziesiąt pozycji. Najpopularniejsze to Big Mac, Kanapka Drwala, WieśMac, McChicken, McWrap, Happy Meal, nuggetsy, cheeseburgery i frytki. Nie brakuje też słodkich przekąsek oraz ciepłych i zimnych napojów.
Jak bardzo są one kaloryczne? Sprawdź w galerii, ile kalorii mają najpopularniejsze produkty z McDonalds:
