MKTG SR - pasek na kartach artykułów
9 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Choć większość serów produkuje się z pasteryzowanego mleka...
fot. moritz320/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie serem z niepasteryzowanego mleka

Choć większość serów produkuje się z pasteryzowanego mleka (a żeby się go napić, trzeba jechać na wieś), te najsmaczniejsze powstają z surowego. Dlatego smakosze sięgający po regionalne specjały narażają się na infekcje pokarmowe.

Kupując tego typu wyroby od małych wytwórców warto sprawdzić, w jakich warunkach powstają (np. szukając informacji w internecie lub zadając pytania) – bywają sytuacje, gdy używane mleko nie jest poddawane pasteryzacji w dostatecznym stopniu.

Zatrucie może być też skutkiem spożycia skwaśniałego mleka. Zawartość kartonów wytrzymuje dłużej niż zalecane na opakowaniu 3 dni w lodówce, przez co łatwo zignorować zalecenia producenta. Inne niebezpieczeństwo wiąże się z korzystaniem z mleka w biurze, gdzie jest przechowywanie na kuchennym blacie przez nieznany nikomu czas.

Zobacz również

Wianki nad Skawą, czyli czas dobrej zabawy na koniec roku szkolnego. ZDJĘCIA

Wianki nad Skawą, czyli czas dobrej zabawy na koniec roku szkolnego. ZDJĘCIA

Burmistrz Nowego Stawu z odznaczeniem dla samorządowców

Burmistrz Nowego Stawu z odznaczeniem dla samorządowców

Polecamy

Zaktualizuj telefon w ciągu 10 dni albo go wyrzuć. Zaskakująca decyzja rządu

Zaktualizuj telefon w ciągu 10 dni albo go wyrzuć. Zaskakująca decyzja rządu

Youtuber Książulo w Bydgoszczy: To najostrzejsza pizza, jaką kiedykolwiek jadłem

Youtuber Książulo w Bydgoszczy: To najostrzejsza pizza, jaką kiedykolwiek jadłem

Wojciech Nowicki: Wszystko podporządkowuję igrzyskom olimpijskim

Wojciech Nowicki: Wszystko podporządkowuję igrzyskom olimpijskim