
Czym zabielić zupę czy sos? Jakie są najlepsze zamienniki śmietany?
Istnieje wiele powodów, dla których warto zamienić śmietanę w przepisach na zupy i sosy. Zastąpienie śmietany może być konieczne z różnych powodów. Może to być alergia na mleko, nietolerancja laktozy, dieta wegańska, niskotłuszczowa lub powody zdrowotne. Niektórzy po prostu nie lubią smaku śmietany albo... zapomnieli ją kupić.
Czym zabielić zupę? Jakimi produktami zastąpić śmietanę?
Przyrządzenie pysznej zupy i obłędnego sosu jest całkowicie możliwe dzięki tym łatwym zamiennikom, które prawdopodobnie każdy ma w swojej kuchni. Sprawdź najlepsze zamienniki śmietany w naszej galerii >>>>>

JOGURT NATURALNY
Jogurt doskonale zastąpi śmietanę w zupach i sosach. Można wybierać jogurt grecki, którego konsystencja jest podobna do kwaśnej śmietany, za to ma mniej kalorii i tłuszczu, a więcej białka niż pełnotłusta śmietana.
Jogurt grecki może być stosowany również jako substytut dipów i dressingów.

MLEKO KOKOSOWE
Mleko kokosowe to doskonała bezmleczna alternatywa dla śmietany. Mleko kokosowe nie zawiera laktozy i jest wegańskie, dzięki czemu jest świetną opcją dla osób z alergią na mleko lub ograniczeniami dietetycznymi.
Mleko kokosowe stanowi naprawdę wyjątkowy zamiennik śmietany. Krem na wierzchu pełnotłustego mleka kokosowego można odtłuścić i zmieszać z octem jabłkowym, sokiem z cytryny i solą morską aby użyć jako roślinny substytut kwaśnej śmietany do ulubionych zup i sosów.

TWAROŻEK KREMOWY
Zamiast śmietany, zupę czy sos można zabielić kremowym twarożkiem.