
Crème Fraîche
Crème fraîche dosłownie oznacza świeżą śmietanę. Ten produkt mleczny jest bardzo podobny do kwaśnej śmietany. Crème fraîche to francuska, słodka, lekko zakwaszona, tłusta (co najmniej 30%), gęsta śmietana. Dzięki dużej zawartości tłuszczu nie warzy się w wysokiej temperaturze.
Choć jest spore podobieństwo do kwaśnej śmietany, crème fraîche ma bardziej gęstą, serową konsystencję i delikatniejszy smak.
W przeciwieństwie do twarogu i jogurtu greckiego zawiera większą ilość tłuszczu i kalorii niż śmietana. Dlatego może nie być najlepszym wyborem dla osób liczących kalorie. Chociaż crème fraîche to pokarm o dużej kaloryczności, dzięki wysokiej zawartości tłuszczu jest idealnym składnikiem sosów i zup, ponieważ można go ugotować bez obaw o separację.
Crème fraîche może być stosowany jeden do jednego jako prosty substytut kwaśnej śmietany.