1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Czym zastąpić śmietanę? Istnieje wiele powodów, dla których...
fot. pixabay.com

Czym zastąpić śmietanę? Istnieje wiele powodów, dla których chcemy zamienić śmietanę na inny produkt w przepisach na zupę, sos czy w wypiekach. Zamienników śmietany szukają nie tylko osoby na diecie eliminacyjnej czy z nietolerancją laktozy, ale także alergicy, weganie, osoby, które chcą bardziej kontrolować poziom tłuszczu, nie przepadają za smakiem śmietany albo po prostu zapomnieli ją kupić.

Czym zastąpić śmietanę w przepisach? Śmietana to ważny składnik wielu wypieków, jednak nie oznacza to, że jest niezastąpiona w przygotowaniu domowych ciast. Istnieją sposoby na zastąpienie tego składnika. Pieczenie i gotowanie bez śmietany a nawet zabielenie kawy jest całkowicie możliwe dzięki tym łatwym zamiennikom, które prawdopodobnie masz w swojej kuchni.

Sprawdź TOP 7 najlepszych zamienników śmietany na kolejnych slajdach galerii >>>>>

2 z 9
JOGURT GRECKI...
fot. pixabay.com

JOGURT GRECKI
Jogurt grecki jest doskonałym zamiennikiem kwaśnej śmietany. Podczas gdy zwykły jogurt zawiera wyższy procent płynu lub serwatki, z jogurtu greckiego większość serwatki została usunięta. Rezultatem jest bardziej gęsta wersja jogurtu, bardzo podobna do kwaśnej śmietany. Co więcej, jogurt grecki ma mniej kalorii i tłuszczu, a więcej białka niż pełnotłusta śmietana.

Jogurt grecki może być stosowany jako substytut dipów, dressingów i polew. Dodatkowo równe części pełnotłustego jogurtu greckiego można stosować zamiast zwykłej śmietany w dowolnym przepisie, w tym w wypiekach.

3 z 9
TWAROŻEK...
fot. pixabay.com

TWAROŻEK
Twarożek jest łagodny, ma miękką i kremową konsystencję. Ma dużo mniej kalorii i tłuszczu, a więcej białka niż śmietana. Co więcej - można przebierać w twarogach pod względem zawartości tłuszczu.

Jedną filiżankę twarogu można zmieszać z 4 łyżkami mleka i 2 łyżeczkami soku z cytryny, aby zastąpić śmietanę w dowolnym przepisie.

4 z 9
Crème Fraîche...
fot. pixabay.com

Crème Fraîche
Crème fraîche dosłownie oznacza świeżą śmietanę. Ten produkt mleczny jest bardzo podobny do kwaśnej śmietany. Crème fraîche to francuska, słodka, lekko zakwaszona, tłusta (co najmniej 30%), gęsta śmietana. Dzięki dużej zawartości tłuszczu nie warzy się w wysokiej temperaturze.

Choć jest spore podobieństwo do kwaśnej śmietany, crème fraîche ma bardziej gęstą, serową konsystencję i delikatniejszy smak.

W przeciwieństwie do twarogu i jogurtu greckiego zawiera większą ilość tłuszczu i kalorii niż śmietana. Dlatego może nie być najlepszym wyborem dla osób liczących kalorie. Chociaż crème fraîche to pokarm o dużej kaloryczności, dzięki wysokiej zawartości tłuszczu jest idealnym składnikiem sosów i zup, ponieważ można go ugotować bez obaw o separację.

Crème fraîche może być stosowany jeden do jednego jako prosty substytut kwaśnej śmietany.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Zawisza wreszcie wygrał w Bydgoszczy. Zobacz  zdjęcia z meczu i trybun

Zawisza wreszcie wygrał w Bydgoszczy. Zobacz zdjęcia z meczu i trybun

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Parkrun Toruń 454. Sport, uśmiechy i piękne kwietniowe słońce - zobaczcie zdjęcia!

Parkrun Toruń 454. Sport, uśmiechy i piękne kwietniowe słońce - zobaczcie zdjęcia!

Zobacz również

Wypadek na S10 pod Toruniem. Bus zderzył się z osobówką, pięć osób poszkodowanych

Wypadek na S10 pod Toruniem. Bus zderzył się z osobówką, pięć osób poszkodowanych

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli

Kierowca zasnął, auto dachowało. Groźne nocne zdarzenie w Nekli