
Czym zastąpić śmietanę? Istnieje wiele powodów, dla których chcemy zamienić śmietanę na inny produkt w przepisach na zupę, sos czy w wypiekach. Zamienników śmietany szukają nie tylko osoby na diecie eliminacyjnej czy z nietolerancją laktozy, ale także alergicy, weganie, osoby, które chcą bardziej kontrolować poziom tłuszczu, nie przepadają za smakiem śmietany albo po prostu zapomnieli ją kupić.
Czym zastąpić śmietanę w przepisach? Śmietana to ważny składnik wielu wypieków, jednak nie oznacza to, że jest niezastąpiona w przygotowaniu domowych ciast. Istnieją sposoby na zastąpienie tego składnika. Pieczenie i gotowanie bez śmietany a nawet zabielenie kawy jest całkowicie możliwe dzięki tym łatwym zamiennikom, które prawdopodobnie masz w swojej kuchni.
Sprawdź TOP 7 najlepszych zamienników śmietany na kolejnych slajdach galerii >>>>>

JOGURT GRECKI
Jogurt grecki jest doskonałym zamiennikiem kwaśnej śmietany. Podczas gdy zwykły jogurt zawiera wyższy procent płynu lub serwatki, z jogurtu greckiego większość serwatki została usunięta. Rezultatem jest bardziej gęsta wersja jogurtu, bardzo podobna do kwaśnej śmietany. Co więcej, jogurt grecki ma mniej kalorii i tłuszczu, a więcej białka niż pełnotłusta śmietana.
Jogurt grecki może być stosowany jako substytut dipów, dressingów i polew. Dodatkowo równe części pełnotłustego jogurtu greckiego można stosować zamiast zwykłej śmietany w dowolnym przepisie, w tym w wypiekach.

TWAROŻEK
Twarożek jest łagodny, ma miękką i kremową konsystencję. Ma dużo mniej kalorii i tłuszczu, a więcej białka niż śmietana. Co więcej - można przebierać w twarogach pod względem zawartości tłuszczu.
Jedną filiżankę twarogu można zmieszać z 4 łyżkami mleka i 2 łyżeczkami soku z cytryny, aby zastąpić śmietanę w dowolnym przepisie.

Crème Fraîche
Crème fraîche dosłownie oznacza świeżą śmietanę. Ten produkt mleczny jest bardzo podobny do kwaśnej śmietany. Crème fraîche to francuska, słodka, lekko zakwaszona, tłusta (co najmniej 30%), gęsta śmietana. Dzięki dużej zawartości tłuszczu nie warzy się w wysokiej temperaturze.
Choć jest spore podobieństwo do kwaśnej śmietany, crème fraîche ma bardziej gęstą, serową konsystencję i delikatniejszy smak.
W przeciwieństwie do twarogu i jogurtu greckiego zawiera większą ilość tłuszczu i kalorii niż śmietana. Dlatego może nie być najlepszym wyborem dla osób liczących kalorie. Chociaż crème fraîche to pokarm o dużej kaloryczności, dzięki wysokiej zawartości tłuszczu jest idealnym składnikiem sosów i zup, ponieważ można go ugotować bez obaw o separację.
Crème fraîche może być stosowany jeden do jednego jako prosty substytut kwaśnej śmietany.