1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Czym zastąpić śmietanę? Istnieje wiele powodów, dla których...
fot. pixabay.com

Czym zastąpić śmietanę? Istnieje wiele powodów, dla których chcemy zamienić śmietanę na inny produkt w przepisach na zupę, sos czy w wypiekach. Zamienników śmietany szukają nie tylko osoby na diecie eliminacyjnej czy z nietolerancją laktozy, ale także alergicy, weganie, osoby, które chcą bardziej kontrolować poziom tłuszczu, nie przepadają za smakiem śmietany albo po prostu zapomnieli ją kupić.

Czym zastąpić śmietanę w przepisach? Śmietana to ważny składnik wielu wypieków, jednak nie oznacza to, że jest niezastąpiona w przygotowaniu domowych ciast. Istnieją sposoby na zastąpienie tego składnika. Pieczenie i gotowanie bez śmietany a nawet zabielenie kawy jest całkowicie możliwe dzięki tym łatwym zamiennikom, które prawdopodobnie masz w swojej kuchni.

Sprawdź TOP 7 najlepszych zamienników śmietany na kolejnych slajdach galerii >>>>>

2 z 9
JOGURT GRECKI...
fot. pixabay.com

JOGURT GRECKI
Jogurt grecki jest doskonałym zamiennikiem kwaśnej śmietany. Podczas gdy zwykły jogurt zawiera wyższy procent płynu lub serwatki, z jogurtu greckiego większość serwatki została usunięta. Rezultatem jest bardziej gęsta wersja jogurtu, bardzo podobna do kwaśnej śmietany. Co więcej, jogurt grecki ma mniej kalorii i tłuszczu, a więcej białka niż pełnotłusta śmietana.

Jogurt grecki może być stosowany jako substytut dipów, dressingów i polew. Dodatkowo równe części pełnotłustego jogurtu greckiego można stosować zamiast zwykłej śmietany w dowolnym przepisie, w tym w wypiekach.

3 z 9
TWAROŻEK...
fot. pixabay.com

TWAROŻEK
Twarożek jest łagodny, ma miękką i kremową konsystencję. Ma dużo mniej kalorii i tłuszczu, a więcej białka niż śmietana. Co więcej - można przebierać w twarogach pod względem zawartości tłuszczu.

Jedną filiżankę twarogu można zmieszać z 4 łyżkami mleka i 2 łyżeczkami soku z cytryny, aby zastąpić śmietanę w dowolnym przepisie.

4 z 9
Crème Fraîche...
fot. pixabay.com

Crème Fraîche
Crème fraîche dosłownie oznacza świeżą śmietanę. Ten produkt mleczny jest bardzo podobny do kwaśnej śmietany. Crème fraîche to francuska, słodka, lekko zakwaszona, tłusta (co najmniej 30%), gęsta śmietana. Dzięki dużej zawartości tłuszczu nie warzy się w wysokiej temperaturze.

Choć jest spore podobieństwo do kwaśnej śmietany, crème fraîche ma bardziej gęstą, serową konsystencję i delikatniejszy smak.

W przeciwieństwie do twarogu i jogurtu greckiego zawiera większą ilość tłuszczu i kalorii niż śmietana. Dlatego może nie być najlepszym wyborem dla osób liczących kalorie. Chociaż crème fraîche to pokarm o dużej kaloryczności, dzięki wysokiej zawartości tłuszczu jest idealnym składnikiem sosów i zup, ponieważ można go ugotować bez obaw o separację.

Crème fraîche może być stosowany jeden do jednego jako prosty substytut kwaśnej śmietany.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

"Marsz dla życia i rodziny 2025" na ulicach Grudziądza. Na finał - festyn rodzinny

"Marsz dla życia i rodziny 2025" na ulicach Grudziądza. Na finał - festyn rodzinny

Nieszawa wspominała wybitnego oficera marynarki Heliodora Laskowskiego

Nieszawa wspominała wybitnego oficera marynarki Heliodora Laskowskiego

Koncerty gwiazd przyciągnęły tłumy na Dni Wąbrzeźna 2025! Wystąpili Dyduła i Kowalska

Koncerty gwiazd przyciągnęły tłumy na Dni Wąbrzeźna 2025! Wystąpili Dyduła i Kowalska

Zobacz również

Były emocje, była walka i mistrz wreszcie pokonany! Co tam się działo - mamy zdjęcia

Były emocje, była walka i mistrz wreszcie pokonany! Co tam się działo - mamy zdjęcia

Nietypowa interwencja bydgoskich strażaków. W Fordonie usunęli gniazdo pszczół

Nietypowa interwencja bydgoskich strażaków. W Fordonie usunęli gniazdo pszczół