Czym zastąpić śmietanę w przepisie?
Wiele osób nie wyobraża sobie zupy czy sosu bez dodatku śmietany? Śmietana to podstawowy składnik wielu przepisów kulinarnych zarówno słodkich, jak i wytrwanych.
To Cię może też zainteresować
Zastąpienie kwaśnej śmietany może być konieczne z różnych powodów. Może to być alergia na mleko, nietolerancja laktozy, dieta wegańska, niskotłuszczowa lub powody zdrowotne. Niektórzy po prostu nie lubią smaku śmietany albo... zapomnieli ja kupić.
Zamienniki śmietany - który wybrać?
Decyzja, który substytut śmietany wybrać, zależy od tego, do czego tak naprawdę śmietana w przepisie jest używana.
Czym zastąpić śmietanę w przepisach? Śmietana to ważny składnik wielu wypieków, jednak nie oznacza to, że jest niezastąpiona w przygotowaniu domowych ciast. Istnieją sposoby na zastąpienie tego składnika. Pieczenie i gotowanie bez śmietany a nawet zabielenie kawy jest całkowicie możliwe dzięki tym łatwym zamiennikom, które prawdopodobnie masz w swojej kuchni.
Sprawdź najlepsze zamienniki śmietany w poniższej galerii:
