
MAŚLANKA
Tradycyjnie termin maślanka odnosił się do płynu pozostałego po procesie wytwarzania masła z zakwaszonej śmietany. Proces ten polegał na odstawieniu mleka na pewien czas. Pozwoliło to śmietance i mleku oddzielić się, pozostawiając gęstą śmietankę używaną do wyrobu masła.
W okresie spoczynku naturalnie występujące bakterie kwasu mlekowego fermentowały cukry mleczne, tworząc cierpki płyn zwany maślanką.
Chociaż jej smak jest podobny do śmietany, maślanka jest płynem i może być stosowana tylko jako zamiennik śmietany w wypiekach lub dressingach.

MLEKO KOKOSOWE
Mleko kokosowe to doskonała bezmleczna alternatywa dla śmietany. Mleko kokosowe nie zawiera laktozy i jest wegańskie, dzięki czemu jest świetną opcją dla osób z alergią na mleko lub ograniczeniami dietetycznymi.
Mleko kokosowe stanowi naprawdę wyjątkowy zamiennik śmietany. Krem na wierzchu pełnotłustego mleka kokosowego można odtłuścić i zmieszać z octem jabłkowym, sokiem z cytryny i solą morską aby użyć jako roślinny substytut kwaśnej śmietany do ulubionych dań.
Pełnotłuste mleko kokosowe może być również doskonałym zamiennikiem śmietany w wypiekach. Wystarczy dodać 1 łyżkę soku z cytryny na każdą szklankę mleka kokosowego, aby naśladować kwaskowaty smak tradycyjnej śmietany.

NERKOWCE
Chociaż może to być zaskoczeniem, orzechy nerkowca stanowią świetny substytut kwaśnej śmietany.
Nerkowce to maślane, słodkie orzechy, które są stosunkowo bogate w tłuszcz. Ich wysoka zawartość tłuszczu sprawia, że są doskonałą bezmleczną alternatywą dla kwaśnej śmietany.
Wegańska kwaśna śmietana może być przygotowana przez zmieszanie namoczonych orzechów nerkowca z octem, sokiem z cytryny i solą morską.
Ten bezmleczny substytut kwaśnej śmietany jest doskonałym dodatkiem do zup i dodatków, choć może nie być idealny do pieczenia.

SOJA
Na rynku dostępnych jest wiele substytutów kwaśnej śmietany na bazie soi, które są odpowiednie dla wegan i osób z alergią na produkty mleczne.
Większość zamienników kwaśnej śmietany na bazie soi ma podobną ilość kalorii i tłuszczu jak prawdziwa. Produkty te mogą być stosowane jako zamiennik jeden do jednego kwaśnej śmietany w przepisach i wypiekach, co czyni je wygodną opcją dla osób, które nie spożywają nabiału.
Jednak zazwyczaj zawierają wiele składników, w tym dodane cukry i konserwanty, których niektórzy ludzie mogą chcieć unikać ze względów zdrowotnych.
Na szczęście można z łatwością zrobić w domu wersję kwaśnej śmietany na bazie soi. Wystarczy zmieszać tofu z octem jabłkowym, sokiem z cytryny i solą.