
Czym zastąpić tradycyjny lukier na pączkach, ciastach i innych deserach? Sprawdź najlepsze zamienniki lukru w naszej galerii >>>>>

Lukier wegański - bez białka - może być równie pyszny a przy tym jest zdrowszy i dobry także dla alergików.
Lukier bez białek - przepis
Składniki:
200 g cukru pudru,
50 g aquafaby (wody po ugotowaniu ciecierzycy lub odlaniu z puszki),
1 łyżeczka soku z cytryny
Cukier puder, aquafabę oraz sok z cytryny należy przez kilka minut mieszać trzepaczką lub miksować - ale bez ubijania, aż powstanie biały, dosyć gęsty i lśniący płyn. Tak przygotowanym lukrem można udekorować pączki oraz inne domowe wypieki. Warto odłożyć je na kilkadziesiąt minut, aby lukier dobrze zastygł.

Do przygotowania tradycyjnego lukru do pączków, ciast i ciasteczek wystarczą jedynie dwa składniki.
Przepis na lukier
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka wody lub soku z cytryny lub białka
Do miski przesiać cukier puder. Dolać wodę lub sok z cytryny i za pomocą łyżki bardzo dokładnie ucierać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Gotowym lukrem można dekorować ciasta, ozdabiać ciasteczka i inne słodkości.
Lukier na ciepłym cieście bardzo szybko zasycha! Przygotowując lukier do pączków, można dodać więcej wody lub soku z cytryny, by był bardziej przezroczysty.

Nikt nie zauważy braku lukru, jeśli zamiast niego pojawi się na wierzchu pączka czy ciasta warstwa roztopionej czekolady.