https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tym możesz zastąpić tradycyjny lukier na pączkach i ciastach. Oto najlepsze zamienniki lukru

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Czym zastąpić tradycyjny lukier na pączkach, ciastach i innych deserach? Istnieje wiele powodów, dla których warto zamienić lukier w przepisach na przykład na pączki. Zdrowe dekoracje ciast i deserów mają mniej kalorii niż lukier. Jednak zamienników lukru szukają nie tylko osoby na diecie, ale także osoby, którym znudził się typowy kawałek ciasta ze słodką polewą cukrową, nie przepadają za smakiem lukru, szukają odmiany i lubią eksperymentować w kuchni albo po prostu zapomnieli kupić cukier puder czy jajka. Zobacz najlepsze zamienniki typowego lukru, które prawdopodobnie masz pod ręką w swojej kuchni.

Czym zastąpić tradycyjny lukier? Co zamiast lukru?

Lukier jest często pierwszą rzeczą, o której myślimy, gdy chcemy udekorować ciasto. W końcu jest przepyszny - słodki i klejący. Wiele osób nie wyobraża sobie pączka bez lukru - tradycyjnie z białka jaja, cukru pudru i wody.

Lukier wegański - bez białka - może być równie pyszny a przy tym jest zdrowszy i dobry także dla alergików. Jest tak wiele różnych i prostych sposobów na zastąpienie lukru, które wyglądają imponująco a smakują równie pysznie.

Tradycyjny lukier do pączków i ciast to:

  • cukier puder,
  • sok z cytryny lub woda
  • opcjonalnie białko jaja.

Lukier można zrobić samodzielnie, ale można też użyć gotowego lukru.

To Cię może też zainteresować

Zamienniki lukru - pomysły na dekorację ciast i pączków

Czym zastąpić lukier? Przyrządzenie i zdobienie ciast i pączków jest całkowicie możliwe bez lukru dzięki tym łatwym zamiennikom, które prawdopodobnie każdy ma w swojej kuchni. Sprawdź najlepsze zamienniki lukru w naszej galerii:

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska