Czym zastąpić tradycyjny lukier? Co zamiast lukru?
Lukier jest często pierwszą rzeczą, o której myślimy, gdy chcemy udekorować ciasto. W końcu jest przepyszny - słodki i klejący. Wiele osób nie wyobraża sobie pączka bez lukru - tradycyjnie z białka jaja, cukru pudru i wody.
Lukier wegański - bez białka - może być równie pyszny a przy tym jest zdrowszy i dobry także dla alergików. Jest tak wiele różnych i prostych sposobów na zastąpienie lukru, które wyglądają imponująco a smakują równie pysznie.
Tradycyjny lukier do pączków i ciast to:
- cukier puder,
- sok z cytryny lub woda
- opcjonalnie białko jaja.
Lukier można zrobić samodzielnie, ale można też użyć gotowego lukru.
To Cię może też zainteresować
Zamienniki lukru - pomysły na dekorację ciast i pączków
Czym zastąpić lukier? Przyrządzenie i zdobienie ciast i pączków jest całkowicie możliwe bez lukru dzięki tym łatwym zamiennikom, które prawdopodobnie każdy ma w swojej kuchni. Sprawdź najlepsze zamienniki lukru w naszej galerii: