
Czasami najprostsze rozwiązania mogą być też najlepsze i najładniejsze. Jeśli wolisz coś bardziej minimalistycznego, zamiast używać lukru, tuż przed podaniem posyp pączki czy ciasto cukrem pudrem. Sprawdza się to szczególnie dobrze z ciastami czekoladowymi i deserami w ciemnych kolorach a także tymi o delikatnych smakach. Możesz również pójść o krok dalej, używając szablonu lub nawet kilku pasków pergaminu stworzyć bardziej dekoracyjną posypkę z cukru pudru.

Wygląda jak lukier, ale nim nie jest. Zgrabny stos bitej śmietany rozprowadzony nawet po środku ciasta nadaje mu wygląd podobny do lukru, ale jest łatwiejszy w przygotowaniu, lżejszy i mniej słodki. Można dorzucić posiekane orzechy, owoce, posypkę lub skórkę z cytrusów.

Sos np. karmelowy jest znacznie lepszym wyborem niż lukier. Dodaje słodyczy, ale jest wystarczająco delikatny i można nałożyć cieniutką warstwę albo zrobić słodkie esy-floresy.

Kto potrzebuje lukru, gdy ma pączki i słodkie owoce? Porcja mieszanych świeżych owoców to świetny sposób na dekorowanie deserów, w tym pączków i ciast. Owoce to świeży i oszałamiający dodatek, który pasuje do wszystkiego. Można podbić smak owoców, dodając pod nie cienką warstwę dżemu.