
Przed nami sezon wzmożonych infekcji, przeziębień, grypy i innych chorób objawiających się kaszlem, katarem, gorączką. Jak się przed nimi chronić? Jak podnieść odporność? - zobacz w galerii

Pij odpowiednią ilość wody
Woda jest niezbędna do podstawowych procesów w organizmie. By utrzymać odporność na choroby wirusowe i bakteryjne, trzeba pić co najmniej 2 litry wody dziennie.

Stosuj zdrową dietę, bogatą w składniki odżywcze
By wspomóc odporność, warto zadbać o składniki odżywcze:
[*]selen - jest w m.in. pieczarkach, czosnku, brokułach, orzechach brazylijskich, tuńczyku, sardynkach i jęczmieniu
[*]cynk - jest w chudym mięsie, zarodkach pszenicy, ostrygach, drobiu, ciecierzycy oraz jajach
[*]kwasy omega-3 - są w tłustych rybach morskich (łosoś, makrela, śledź, węgorz, sardele i szprot), orzechach włoskich oraz olejach (np. lniany, sojowy, rzepakowy)

Zadbaj o witaminy!
Witaminy odgrywają kluczową rolę w działaniu układu odpornościowego. Z tych dostępnych w pożywieniu (ale też z możliwością suplementacji) szczególnie istotne są:
[*]witamina E - działa jako silny antyoksydant, chroni komórki przed uszkodzeniem. Zawiera ją m.in. oliwa z oliwek, migdały, olej słonecznikowy, orzechy laskowe, kiełki oraz zarodki nasion zbóż, nasiona słonecznika, brokuły
[*]witamina A - wpływa na funkcje komórek odpornościowych, pomaga w utrzymaniu zdrowia błon śluzowych. Zawierają ją m.in. tran, wątroba i inne podroby, żółtko jaja, słodkie ziemniaki, marchew, jarmuż, szpinak, dynia
[*]witamina B6 - przyczynia się do powstawania przeciwciał chroniących organizm przed infekcjami. Zawiera ją m.in. ciecierzyca, ryby i banany
[*]kwas foliowy (witamina B9) - wzmacnia odporność. Naturalnie występuje w fasoli, grochu oraz zielonych liściastych warzywach
[*]witamina C - działa jako przeciwutleniacz, może zmniejszać produkcję substancji zapalnych w organizmie, przyswajamy ją m.in. z warzywami i owocami, znajdziemy w zielonych warzywach liściastych, owocach cytrusowych, brukselce, papryce, truskawkach i papai