Spis treści
- Zadbaj o witaminy!
- Odporność ze słońca i suplementów
- Te rośliny wpływają korzystnie na odporność organizmu
- Zdrowa dieta, bogata w składniki odżywcze
- Regularna aktywność fizyczna
- Odpowiednia ilość wody
- Szkodliwa rola stresu
- Sen pomoże w regeneracji
- Probiotyki chronią!
- Używki obniżają odporność!
- Szczepienia chronią
Przed nami sezon wzmożonych infekcji, przeziębień, grypy i innych chorób objawiających się kaszlem, katarem, gorączką. Jak się przed nimi chronić? Jak podnieść odporność?
Jest kilka sprawdzonych sposobów na wzmocnienie odporności organizmu:
Zadbaj o witaminy!
Witaminy odgrywają kluczową rolę w działaniu układu odpornościowego. Z tych dostępnych w pożywieniu (ale też z możliwością suplementacji) szczególnie istotne dla odporności są:
- witamina E - działa jako silny antyoksydant, chroni komórki przed uszkodzeniem. Zawiera ją m.in. oliwa z oliwek, migdały, olej słonecznikowy, orzechy laskowe, kiełki oraz zarodki nasion zbóż, nasiona słonecznika, brokuły
- witamina A - wpływa na funkcje komórek odpornościowych, pomaga w utrzymaniu zdrowia błon śluzowych. Zawierają ją m.in. tran, wątroba i inne podroby, żółtko jaja, słodkie ziemniaki, marchew, jarmuż, szpinak, dynia
- witamina B6 - przyczynia się do powstawania przeciwciał chroniących organizm przed infekcjami. Zawiera ją m.in. ciecierzyca, ryby i banany
- kwas foliowy (witamina B9) - wzmacnia odporność. Naturalnie występuje w fasoli, grochu oraz zielonych liściastych warzywach
- witamina C - działa jako przeciwutleniacz, może zmniejszać produkcję substancji zapalnych w organizmie, przyswajamy ją m.in. z warzywami i owocami, znajdziemy w zielonych warzywach liściastych, owocach cytrusowych, brukselce, papryce, truskawkach i papai
Odporność ze słońca i suplementów
Witamina D może pomóc w regulacji funkcji immunologicznych. Dostarczamy ją organizmowi przez ekspozycję na słońce oraz z niektórych pokarmów (np. tłuste ryby i wzbogacone mleko). Pokrycie dziennego zapotrzebowania jedynie z diety jest prawie niemożliwe. Zalecana jest suplementacja.
Te rośliny wpływają korzystnie na odporność organizmu
Jest sporo roślin, które warto spożywać, by podnieść odporność. To m.in.
- Czarny bez – wspiera układ odpornościowy, przynosi ulgę w przypadku podrażnienia górnych dróg oddechowych
- Imbir – działa przeciwzapalnie
- Kurkuma – jest silnym przeciwutleniaczem
- Żeń-szeń – wykazuje właściwości antyoksydacyjne
- Ashwagandha – posiada właściwości antyoksydacyjne
- Jeżówka purpurowa – wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego
- Różeniec górski – posiada właściwości przeciwutleniające
Zdrowa dieta, bogata w składniki odżywcze
By wspomóc odporność, warto zadbać o składniki odżywcze:
- selen - jest w m.in. pieczarkach, czosnku, brokułach, orzechach brazylijskich, tuńczyku, sardynkach i jęczmieniu
- cynk - jest w chudym mięsie, zarodkach pszenicy, ostrygach, drobiu, ciecierzycy oraz jajach
- kwasy omega-3 - są w tłustych rybach morskich (łosoś, makrela, śledź, węgorz, sardele i szprot), orzechach włoskich oraz olejach (np. lniany, sojowy, rzepakowy)
Regularna aktywność fizyczna
Ruch wpływa na zwiększenie liczby i aktywności komórek odpornościowych. Regularne ćwiczenia poprawiają odporność. Wystarczy 45 minut spaceru, a nawet krótsze bieganie czy jazda na rowerze.
Odpowiednia ilość wody
Woda jest niezbędna do podstawowych procesów w organizmie. By utrzymać odporność na choroby wirusowe i bakteryjne, trzeba pić co najmniej 2 litry wody dziennie.
Szkodliwa rola stresu
Stres powoduje spadek odporności, pogłębia procesy zapalne.
Sen pomoże w regeneracji
Organizm podczas snu regeneruje się. Zadbaj więc, by sen był odpowiednio długi i dobrej jakości. Przed zaśnięciem nie korzystaj z urządzeń emitujących światło niebieskie.
Probiotyki chronią!
Wpływają na prawidłowy stan flory bakteryjnej jelit. Zawierają je m.in. fermentowane produkty mleczne (jogurt, kefir, maślanka oraz kwaśne mleko), kiszonki (kapusta i ogórki), kwas chlebowy i buraczany.
Używki obniżają odporność!
Palenie papierosów oraz spożywanie alkoholu obniżają odporność.
Szczepienia chronią
Szczepionki chronią przed wieloma chorobami, przygotowują układ immunologiczny do walki, gdy dojdzie do zetknięcia z drobnoustrojami.
Zobacz w galerii jak podnieść odporność
Czytaj w serwisie
Tak na organizm działa aloes Aloes ma szerokie zastosowanie, ale trzeba umieć go stosować
Dodaj jeden składnik do śniadania i podkręć metabolizm Maleńkie nasiona mają mega moc
