https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tym skutecznie podniesiesz odporność organizmu. Nie daj się jesiennym infekcjom

Redakcja Strony Zdrowia
Przed nami sezon wzmożonych infekcji, przeziębień, grypy i innych chorób objawiających się kaszlem, katarem, gorączką. Jak się przed nimi chronić? Jak podnieść odporność? - zobacz w galerii
Przed nami sezon wzmożonych infekcji, przeziębień, grypy i innych chorób objawiających się kaszlem, katarem, gorączką. Jak się przed nimi chronić? Jak podnieść odporność? - zobacz w galerii Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Przed nami sezon jesiennych infekcji. Możesz ich uniknąć, wzmacniając odporność organizmu. Zobacz sprawdzone sposoby na podniesienie odporności i ochronę przed wirusami.

Spis treści

Przed nami sezon wzmożonych infekcji, przeziębień, grypy i innych chorób objawiających się kaszlem, katarem, gorączką. Jak się przed nimi chronić? Jak podnieść odporność?

Jest kilka sprawdzonych sposobów na wzmocnienie odporności organizmu:

Zadbaj o witaminy!

Witaminy odgrywają kluczową rolę w działaniu układu odpornościowego. Z tych dostępnych w pożywieniu (ale też z możliwością suplementacji) szczególnie istotne dla odporności są:

  • witamina E - działa jako silny antyoksydant, chroni komórki przed uszkodzeniem. Zawiera ją m.in. oliwa z oliwek, migdały, olej słonecznikowy, orzechy laskowe, kiełki oraz zarodki nasion zbóż, nasiona słonecznika, brokuły
  • witamina A - wpływa na funkcje komórek odpornościowych, pomaga w utrzymaniu zdrowia błon śluzowych. Zawierają ją m.in. tran, wątroba i inne podroby, żółtko jaja, słodkie ziemniaki, marchew, jarmuż, szpinak, dynia
  • witamina B6 - przyczynia się do powstawania przeciwciał chroniących organizm przed infekcjami. Zawiera ją m.in. ciecierzyca, ryby i banany
  • kwas foliowy (witamina B9) - wzmacnia odporność. Naturalnie występuje w fasoli, grochu oraz zielonych liściastych warzywach
  • witamina C - działa jako przeciwutleniacz, może zmniejszać produkcję substancji zapalnych w organizmie, przyswajamy ją m.in. z warzywami i owocami, znajdziemy w zielonych warzywach liściastych, owocach cytrusowych, brukselce, papryce, truskawkach i papai

Odporność ze słońca i suplementów

Witamina D może pomóc w regulacji funkcji immunologicznych. Dostarczamy ją organizmowi przez ekspozycję na słońce oraz z niektórych pokarmów (np. tłuste ryby i wzbogacone mleko). Pokrycie dziennego zapotrzebowania jedynie z diety jest prawie niemożliwe. Zalecana jest suplementacja.

Te rośliny wpływają korzystnie na odporność organizmu

Jest sporo roślin, które warto spożywać, by podnieść odporność. To m.in.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
  • Czarny bez – wspiera układ odpornościowy, przynosi ulgę w przypadku podrażnienia górnych dróg oddechowych
  • Imbir – działa przeciwzapalnie
  • Kurkuma – jest silnym przeciwutleniaczem
  • Żeń-szeń – wykazuje właściwości antyoksydacyjne
  • Ashwagandha – posiada właściwości antyoksydacyjne
  • Jeżówka purpurowa – wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego
  • Różeniec górski – posiada właściwości przeciwutleniające

Zdrowa dieta, bogata w składniki odżywcze

By wspomóc odporność, warto zadbać o składniki odżywcze:

  • selen - jest w m.in. pieczarkach, czosnku, brokułach, orzechach brazylijskich, tuńczyku, sardynkach i jęczmieniu
  • cynk - jest w chudym mięsie, zarodkach pszenicy, ostrygach, drobiu, ciecierzycy oraz jajach
  • kwasy omega-3 - są w tłustych rybach morskich (łosoś, makrela, śledź, węgorz, sardele i szprot), orzechach włoskich oraz olejach (np. lniany, sojowy, rzepakowy)

Regularna aktywność fizyczna

Ruch wpływa na zwiększenie liczby i aktywności komórek odpornościowych. Regularne ćwiczenia poprawiają odporność. Wystarczy 45 minut spaceru, a nawet krótsze bieganie czy jazda na rowerze.

Odpowiednia ilość wody

Woda jest niezbędna do podstawowych procesów w organizmie. By utrzymać odporność na choroby wirusowe i bakteryjne, trzeba pić co najmniej 2 litry wody dziennie.

Szkodliwa rola stresu

Stres powoduje spadek odporności, pogłębia procesy zapalne.

Sen pomoże w regeneracji

Organizm podczas snu regeneruje się. Zadbaj więc, by sen był odpowiednio długi i dobrej jakości. Przed zaśnięciem nie korzystaj z urządzeń emitujących światło niebieskie.

Probiotyki chronią!

Wpływają na prawidłowy stan flory bakteryjnej jelit. Zawierają je m.in. fermentowane produkty mleczne (jogurt, kefir, maślanka oraz kwaśne mleko), kiszonki (kapusta i ogórki), kwas chlebowy i buraczany.

Używki obniżają odporność!

Palenie papierosów oraz spożywanie alkoholu obniżają odporność.

Szczepienia chronią

Szczepionki chronią przed wieloma chorobami, przygotowują układ immunologiczny do walki, gdy dojdzie do zetknięcia z drobnoustrojami.

Zobacz w galerii jak podnieść odporność

Czytaj w serwisie
Tak na organizm działa aloes Aloes ma szerokie zastosowanie, ale trzeba umieć go stosować
Dodaj jeden składnik do śniadania i podkręć metabolizm Maleńkie nasiona mają mega moc

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska