https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tym skutecznie podniesiesz odporność organizmu. Nie daj się jesiennym infekcjom

Redakcja Strony Zdrowia
Przed nami sezon wzmożonych infekcji, przeziębień, grypy i innych chorób objawiających się kaszlem, katarem, gorączką. Jak się przed nimi chronić? Jak podnieść odporność? - zobacz w galerii
Przed nami sezon wzmożonych infekcji, przeziębień, grypy i innych chorób objawiających się kaszlem, katarem, gorączką. Jak się przed nimi chronić? Jak podnieść odporność? - zobacz w galerii Pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Przed nami sezon jesiennych infekcji. Możesz ich uniknąć, wzmacniając odporność organizmu. Zobacz sprawdzone sposoby na podniesienie odporności i ochronę przed wirusami.

Spis treści

Przed nami sezon wzmożonych infekcji, przeziębień, grypy i innych chorób objawiających się kaszlem, katarem, gorączką. Jak się przed nimi chronić? Jak podnieść odporność?

Jest kilka sprawdzonych sposobów na wzmocnienie odporności organizmu:

Zadbaj o witaminy!

Witaminy odgrywają kluczową rolę w działaniu układu odpornościowego. Z tych dostępnych w pożywieniu (ale też z możliwością suplementacji) szczególnie istotne dla odporności są:

  • witamina E - działa jako silny antyoksydant, chroni komórki przed uszkodzeniem. Zawiera ją m.in. oliwa z oliwek, migdały, olej słonecznikowy, orzechy laskowe, kiełki oraz zarodki nasion zbóż, nasiona słonecznika, brokuły
  • witamina A - wpływa na funkcje komórek odpornościowych, pomaga w utrzymaniu zdrowia błon śluzowych. Zawierają ją m.in. tran, wątroba i inne podroby, żółtko jaja, słodkie ziemniaki, marchew, jarmuż, szpinak, dynia
  • witamina B6 - przyczynia się do powstawania przeciwciał chroniących organizm przed infekcjami. Zawiera ją m.in. ciecierzyca, ryby i banany
  • kwas foliowy (witamina B9) - wzmacnia odporność. Naturalnie występuje w fasoli, grochu oraz zielonych liściastych warzywach
  • witamina C - działa jako przeciwutleniacz, może zmniejszać produkcję substancji zapalnych w organizmie, przyswajamy ją m.in. z warzywami i owocami, znajdziemy w zielonych warzywach liściastych, owocach cytrusowych, brukselce, papryce, truskawkach i papai

Odporność ze słońca i suplementów

Witamina D może pomóc w regulacji funkcji immunologicznych. Dostarczamy ją organizmowi przez ekspozycję na słońce oraz z niektórych pokarmów (np. tłuste ryby i wzbogacone mleko). Pokrycie dziennego zapotrzebowania jedynie z diety jest prawie niemożliwe. Zalecana jest suplementacja.

Te rośliny wpływają korzystnie na odporność organizmu

Jest sporo roślin, które warto spożywać, by podnieść odporność. To m.in.

  • Czarny bez – wspiera układ odpornościowy, przynosi ulgę w przypadku podrażnienia górnych dróg oddechowych
  • Imbir – działa przeciwzapalnie
  • Kurkuma – jest silnym przeciwutleniaczem
  • Żeń-szeń – wykazuje właściwości antyoksydacyjne
  • Ashwagandha – posiada właściwości antyoksydacyjne
  • Jeżówka purpurowa – wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego
  • Różeniec górski – posiada właściwości przeciwutleniające

Zdrowa dieta, bogata w składniki odżywcze

By wspomóc odporność, warto zadbać o składniki odżywcze:

  • selen - jest w m.in. pieczarkach, czosnku, brokułach, orzechach brazylijskich, tuńczyku, sardynkach i jęczmieniu
  • cynk - jest w chudym mięsie, zarodkach pszenicy, ostrygach, drobiu, ciecierzycy oraz jajach
  • kwasy omega-3 - są w tłustych rybach morskich (łosoś, makrela, śledź, węgorz, sardele i szprot), orzechach włoskich oraz olejach (np. lniany, sojowy, rzepakowy)

Regularna aktywność fizyczna

Ruch wpływa na zwiększenie liczby i aktywności komórek odpornościowych. Regularne ćwiczenia poprawiają odporność. Wystarczy 45 minut spaceru, a nawet krótsze bieganie czy jazda na rowerze.

Odpowiednia ilość wody

Woda jest niezbędna do podstawowych procesów w organizmie. By utrzymać odporność na choroby wirusowe i bakteryjne, trzeba pić co najmniej 2 litry wody dziennie.

Szkodliwa rola stresu

Stres powoduje spadek odporności, pogłębia procesy zapalne.

Sen pomoże w regeneracji

Organizm podczas snu regeneruje się. Zadbaj więc, by sen był odpowiednio długi i dobrej jakości. Przed zaśnięciem nie korzystaj z urządzeń emitujących światło niebieskie.

Probiotyki chronią!

Wpływają na prawidłowy stan flory bakteryjnej jelit. Zawierają je m.in. fermentowane produkty mleczne (jogurt, kefir, maślanka oraz kwaśne mleko), kiszonki (kapusta i ogórki), kwas chlebowy i buraczany.

Używki obniżają odporność!

Palenie papierosów oraz spożywanie alkoholu obniżają odporność.

Szczepienia chronią

Szczepionki chronią przed wieloma chorobami, przygotowują układ immunologiczny do walki, gdy dojdzie do zetknięcia z drobnoustrojami.

Zobacz w galerii jak podnieść odporność

Czytaj w serwisie
Tak na organizm działa aloes Aloes ma szerokie zastosowanie, ale trzeba umieć go stosować
Dodaj jeden składnik do śniadania i podkręć metabolizm Maleńkie nasiona mają mega moc

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska