https://pomorska.pl
reklama

Uczniowie z Kościelca przebywali we Francji. Poznawali rolnictwo i kulturę tego kraju [zdjęcia]

(AB)
Grupa uczniów Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Kościelcu (gm. Pakość) - z klas Technikum Rolniczego, Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki, Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z opiekunami przebywała we Francji. Celem wyjazdu była wizyta w szkole partnerskiej w Limoges oraz poznanie rolnictwa, przetwórstwa żywności, kultury Francji, rozwijanie kontaktów miedzy uczestnikami oraz doskonalenie umiejętności językowych. Młodzież zwiedziła szkołę, gospodarstwo szkolne i laboratorium. Limoges to region charakteryzujący się hodowlą bydła rasy Limousine, owiec i trzody rasy Black Ass Pigs, dlatego uczniowie zwiedzali farmy eksperymentalne, gospodarstwa rolne, grupy producenckie, ścieżki edukacyjne, by przybliżyć młodzieży pracę hodowców we Francji. Młodzież z Kujaw miała okazję poznać sposób pozyskiwania papieru, tak jak to się robiło przed wiekami oraz poznać pracę drukarni jak za czasów Gutenberga. Podczas wizyty w Moulin du Got uczniowie brali udział w ciekawych warsztatach, z których wyszli z papierem przez siebie zrobionym. Gościli  również w Domu Porcelany, gdzie poznali cały proces wytwarzania, wypiekania i dekorowania wyrobów porcelanowych. Były też wyjazdy do innych miejscowości i - oczywiście - poznawanie miejsc i zabytków Paryża, m.in. wieży Eiffla, Pól Elizejskich, Placu Zgody, Katedry Notre-Dame, Dzielnicy Łacińskiej z Sorboną, Ogrodu Luksemburskiego, Luwur, Montmartre, Moulin Rouge, Placu Pigalle, Katedry Sacre Coeur. Nie obyło się bez odwiedzin kawiarenek, próbowania lokalnych przysmaków i zakupu pamiątek. W ramach rewizyty, w maju społeczność szkoły w Kościelcu będzie podejmować gości z Francji.
Grupa uczniów Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Kościelcu (gm. Pakość) - z klas Technikum Rolniczego, Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki, Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z opiekunami przebywała we Francji. Celem wyjazdu była wizyta w szkole partnerskiej w Limoges oraz poznanie rolnictwa, przetwórstwa żywności, kultury Francji, rozwijanie kontaktów miedzy uczestnikami oraz doskonalenie umiejętności językowych. Młodzież zwiedziła szkołę, gospodarstwo szkolne i laboratorium. Limoges to region charakteryzujący się hodowlą bydła rasy Limousine, owiec i trzody rasy Black Ass Pigs, dlatego uczniowie zwiedzali farmy eksperymentalne, gospodarstwa rolne, grupy producenckie, ścieżki edukacyjne, by przybliżyć młodzieży pracę hodowców we Francji. Młodzież z Kujaw miała okazję poznać sposób pozyskiwania papieru, tak jak to się robiło przed wiekami oraz poznać pracę drukarni jak za czasów Gutenberga. Podczas wizyty w Moulin du Got uczniowie brali udział w ciekawych warsztatach, z których wyszli z papierem przez siebie zrobionym. Gościli również w Domu Porcelany, gdzie poznali cały proces wytwarzania, wypiekania i dekorowania wyrobów porcelanowych. Były też wyjazdy do innych miejscowości i - oczywiście - poznawanie miejsc i zabytków Paryża, m.in. wieży Eiffla, Pól Elizejskich, Placu Zgody, Katedry Notre-Dame, Dzielnicy Łacińskiej z Sorboną, Ogrodu Luksemburskiego, Luwur, Montmartre, Moulin Rouge, Placu Pigalle, Katedry Sacre Coeur. Nie obyło się bez odwiedzin kawiarenek, próbowania lokalnych przysmaków i zakupu pamiątek. W ramach rewizyty, w maju społeczność szkoły w Kościelcu będzie podejmować gości z Francji. ZS w Kościelcu

Edukacja

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Kryształy PRL w cenie złota. Tyle kosztują w 2025 roku popularne misy i wazony

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska