Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Uczniowie z Kościelca przebywali we Francji. Poznawali rolnictwo i kulturę tego kraju [zdjęcia]

(AB)
Grupa uczniów Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Kościelcu (gm. Pakość) - z klas Technikum Rolniczego, Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki, Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z opiekunami przebywała we Francji. Celem wyjazdu była wizyta w szkole partnerskiej w Limoges oraz poznanie rolnictwa, przetwórstwa żywności, kultury Francji, rozwijanie kontaktów miedzy uczestnikami oraz doskonalenie umiejętności językowych. Młodzież zwiedziła szkołę, gospodarstwo szkolne i laboratorium. Limoges to region charakteryzujący się hodowlą bydła rasy Limousine, owiec i trzody rasy Black Ass Pigs, dlatego uczniowie zwiedzali farmy eksperymentalne, gospodarstwa rolne, grupy producenckie, ścieżki edukacyjne, by przybliżyć młodzieży pracę hodowców we Francji. Młodzież z Kujaw miała okazję poznać sposób pozyskiwania papieru, tak jak to się robiło przed wiekami oraz poznać pracę drukarni jak za czasów Gutenberga. Podczas wizyty w Moulin du Got uczniowie brali udział w ciekawych warsztatach, z których wyszli z papierem przez siebie zrobionym. Gościli  również w Domu Porcelany, gdzie poznali cały proces wytwarzania, wypiekania i dekorowania wyrobów porcelanowych. Były też wyjazdy do innych miejscowości i - oczywiście - poznawanie miejsc i zabytków Paryża, m.in. wieży Eiffla, Pól Elizejskich, Placu Zgody, Katedry Notre-Dame, Dzielnicy Łacińskiej z Sorboną, Ogrodu Luksemburskiego, Luwur, Montmartre, Moulin Rouge, Placu Pigalle, Katedry Sacre Coeur. Nie obyło się bez odwiedzin kawiarenek, próbowania lokalnych przysmaków i zakupu pamiątek. W ramach rewizyty, w maju społeczność szkoły w Kościelcu będzie podejmować gości z Francji.
Grupa uczniów Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Kościelcu (gm. Pakość) - z klas Technikum Rolniczego, Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki, Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wraz z opiekunami przebywała we Francji. Celem wyjazdu była wizyta w szkole partnerskiej w Limoges oraz poznanie rolnictwa, przetwórstwa żywności, kultury Francji, rozwijanie kontaktów miedzy uczestnikami oraz doskonalenie umiejętności językowych. Młodzież zwiedziła szkołę, gospodarstwo szkolne i laboratorium. Limoges to region charakteryzujący się hodowlą bydła rasy Limousine, owiec i trzody rasy Black Ass Pigs, dlatego uczniowie zwiedzali farmy eksperymentalne, gospodarstwa rolne, grupy producenckie, ścieżki edukacyjne, by przybliżyć młodzieży pracę hodowców we Francji. Młodzież z Kujaw miała okazję poznać sposób pozyskiwania papieru, tak jak to się robiło przed wiekami oraz poznać pracę drukarni jak za czasów Gutenberga. Podczas wizyty w Moulin du Got uczniowie brali udział w ciekawych warsztatach, z których wyszli z papierem przez siebie zrobionym. Gościli również w Domu Porcelany, gdzie poznali cały proces wytwarzania, wypiekania i dekorowania wyrobów porcelanowych. Były też wyjazdy do innych miejscowości i - oczywiście - poznawanie miejsc i zabytków Paryża, m.in. wieży Eiffla, Pól Elizejskich, Placu Zgody, Katedry Notre-Dame, Dzielnicy Łacińskiej z Sorboną, Ogrodu Luksemburskiego, Luwur, Montmartre, Moulin Rouge, Placu Pigalle, Katedry Sacre Coeur. Nie obyło się bez odwiedzin kawiarenek, próbowania lokalnych przysmaków i zakupu pamiątek. W ramach rewizyty, w maju społeczność szkoły w Kościelcu będzie podejmować gości z Francji. ZS w Kościelcu
od 7 lat
Wideo

Uwaga na Instagram - nowe oszustwo

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska