Astronauci z amerykańskiej agencji kosmicznej NASA robią „kosmiczne tacos” z zielonej papryczki chili, którą z powodzeniem uprawiano na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS).
Stanowi to najnowszy przełom w projekcie badającym, jakie rośliny można będzie zabrać na Marsa. Według naukowców był to jeden z najtrudniejszych eksperymentów, jakie NASA kiedykolwiek przeprowadziła.
W oświadczeniu amerykańska agencja kosmiczna ogłosiła, że eksperyment obejmował analizę drobnoustrojów w celu lepszego zrozumienia interakcji roślin-drobnoustrojów w kosmosie oraz ocenę przez załogę smaku, tekstury i wartości odżywczej pierwszej papryki wyhodowanej w kosmosie.
Astronauci zajmują się owocami i warzywami od lipca w ramach NASA Plant Habitat-04. Papryki zostały wyhodowane z chile Española Improved, które można znaleźć w Hatch Valley w Nowym Meksyku.
NASA wyjaśniła, że jest to jedna z niewielu chili, które można spożywać zarówno w zielonym, jak i czerwonym stadium rozwoju papryki. Dodano, że papryka jest szczególnie trudna do uprawy w kosmosie w porównaniu z innymi uprawami, ponieważ kiełkowanie, wzrost i rozwój owoców trwa dłużej.
