GIS wycofuje produkt
GIS opublikował nowe ostrzeżenie publiczne. We wtorek (6 sierpnia) Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie:
Wycofanie jednej partii ozdoby cukierniczej pn. „Biedronka czerwona rodzina” z uwagi na wysoki poziom barwnika E 124 – czerwieni koszenilowej A.

Jak czytamy w nowym ostrzeżeniu GIS, w produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność barwnika czerwieni koszenilowej A (E 124) na poziomie 3708 ± 267 mg/kg. Oznaczona zawartość barwnika spożywczego E 124 przekracza ponad 67-krotnie dopuszczalny poziom tej substancji w dekoracjach, powłokach i nadzieniach.
Zawartość barwnika spożywczego czerwieni koszenilowej A (E 124) przekracza ponad 67-krotnie dopuszczalny poziom!
Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny spożycie przedmiotowego produktu może spowodować przekroczenie wartości akceptowalnego dziennego pobrania (ADI) dla czerwieni koszenilowej A, szczególnie w przypadku dzieci.
ZOBACZ INNE WYCOFANE PRZEZ GIS PRODUKTY
- Uwaga na te produkty. GIS wycofał je ze sprzedaży
- GIS ostrzega: Salmonella na jajkach z TESCO!
- GIS wycofuje mąkę bezglutenową. Wykryto w niej gluten
- GIS ostrzega! Salmonella w popularnej przyprawie
- GIS ostrzega! Znana odżywka białkowa wycofana z obrotu
- Produkt wycofany z Polski! Te szklanki mogą zagrażać zdrowiu
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Biedronka czerwona rodzina
Wyprodukowano przez: Producent Rękodzieła Spożywczego Eko-Pol, Marta Sielka, Rybaki 16, 66-614 Maszewo
Numer partii: DZES05
Data minimalnej trwałości: 06.2021
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują wycofanie produktu z obrotu.
nie powinien być spożywany przez konsumentów, szczególnie przez dzieci
"Biedronka czerwona rodzina" o numerze partii DZES05 oraz dacie minimalnej trwałości 06.2021 nie powinien być spożywany przez konsumentów, szczególnie przez dzieci, z uwagi na stwierdzoną wysoką zawartość barwnika spożywczego E 124 – czerwieni koszenilowej A.
Czerwień koszenilowa
Czerwień koszenilowa to syntetyczny, czerwony barwnik spożywczy. Dopuszczalne dzienne spożycie wynosi 4 mg/kg ciała. Czerwień koszenilowa w przemyśle spożywczym stosowana jest m.in. do ciast i galaretek w proszku, dżemów, polew deserowych, zup pomidorowych, napojów, lodów, a także do barwienia skorupek jaj.
Czerwień koszenilowa jest wymieniona jako czynnik rakotwórczy
Czerwień koszenilowa może powodować typowe dla barwników azowych działania niepożądane oraz katar sienny. Jest wymieniona w Tabelach dodatków i składników chemicznych jako czynnik rakotwórczy. Według kryteriów RTECS jej działanie nowotworowe (guzy wątroby) jest niejednoznaczne, natomiast według kryteriów IARC związek ten nie jest prawdopodobnym, możliwym ani potwierdzonym czynnikiem rakotwórczym dla ludzi - głosi Wikipedia.
Czerwień koszenilowa jest barwnikiem kancerogennym. Mówi się, że może wywoływać nadpobudliwość u dzieci, wzmagać ADHD, ale także może wywołać reakcje alergiczne, czyli katar sienny i pokrzywkę.
Czerwień koszenilowa została zakazana w Stanach Zjednoczonych, Finlandii i Norwegii.
Agro Pomorska odcinek 70.
