
OGÓRKI
Ogórki są bardzo wrażliwe na etylen. Pod jego wpływem będą szybciej żółknąć i psuć się. Szczególnie będzie to widoczne w pobliżu bananów, melonów lub pomidorów. Ogórki przetrwają 4 do 6 dni w lodówce. Nie zaleca się zamrażania ogórków.

KALAFIOR
Podobnie jak brokuły, kalafior jest bardzo wrażliwy na etylen. Warzywo zacznie żółknąć, a liście odkleją się od szypułek, dlatego zdecydowanie zaleca się przechowywanie go z dala od producentów etylenu, takich jak jabłka, melony i pomidory. Kalafior i brokuły mają podobny okres przydatności do spożycia – tylko 3 do 5 dni w lodówce i 10 do 12 miesięcy w zamrażarce.

CEBULA
Cebula ma długi okres przydatności do spożycia, podobnie jak ziemniaki, dlatego wiele osób ma tendencję do przechowywania tych warzyw razem. Jednakże, ponieważ ziemniaki wytwarzają niewielką ilość etylenu, cebula zacznie kiełkować, a nawet pojawią się grzyby powodujące gnicie. Cebula przechowywana oddzielnie wytrzyma 1 miesiąc w spiżarni, 2 miesiące w lodówce i 10 do 12 miesięcy w zamrażarce. Ponieważ ma dłuższy okres przydatności do spożycia w lodówce w porównaniu z ziemniakami, najlepiej przechowywać cebulę właśnie tam.

ZIEMNIAKI
Ziemniaki (zarówno zwykłe, jak i słodkie) uwalniają bardzo małą ilość etylenu. Wskaźnik etylenu wzrośnie, jeśli ziemniaki zostaną schłodzone, rozcięte lub zaczną się rozkładać. Ziemniaki mają dość długi okres przydatności do spożycia. Mogą wytrzymać w spiżarni od 1 do 2 miesięcy, czyli w rzeczywistości dłużej niż okres przechowywania od 1 do 2 tygodni w lodówce. Właściwie zaleca się przechowywanie ziemniaków w temperaturze pokojowej. Ziemniaki można zamrażać przez 10 do 12 miesięcy, ale tylko wtedy, gdy są już ugotowane.