1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Według badaczy jedzenie chipsów pobudza mózg do wytwarzania...
fot. Pexels

Według badaczy jedzenie chipsów pobudza mózg do wytwarzania endokanabinoidów. To substancje, które działa w sposób zbliżony do psychoaktywnych składników marihuany.

Jak poradzić sobie z uzależnieniem od chipsów? Odpowiedzi znajdziesz w naszej galerii. Szczegóły na kolejnych slajdach >>>

2 z 10
Mówi się, że chipsy to tylko ziemniaki. Nic bardziej...
fot. Pexels

Mówi się, że chipsy to tylko ziemniaki. Nic bardziej mylnego. Do ich produkcji często wykorzystuje się rozdrobnioną pulpę z ziemniaków lub płatki ziemniaczane, które formują w kształt chipsów.

3 z 10
Pamiętajmy! Im bardziej wymyślny smak, tym więcej dodatków....
fot. Pexels

Pamiętajmy! Im bardziej wymyślny smak, tym więcej dodatków. Już na drugim miejscu w ich składzie znajduje się olej palmowy - tłuszcz najtańszy i najniższej jakości.

4 z 10
Do produkcji chipsów wykorzystuje się także akrylamid. To...
fot. Pexels

Do produkcji chipsów wykorzystuje się także akrylamid. To substancja, która jest również wykorzystywana w przemyśle do produkcji farb, rozpuszczalników i lakierów.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Wypadek na S10 pod Toruniem. Bus zderzył się z osobówką, pięć osób poszkodowanych

Wypadek na S10 pod Toruniem. Bus zderzył się z osobówką, pięć osób poszkodowanych

Zaginęła 17-letnia Marta Pałczyńska. Szukają jej bliscy i bydgoska policja

Zaginęła 17-letnia Marta Pałczyńska. Szukają jej bliscy i bydgoska policja

Zobacz również

Groźnie na drogach w regionie. Na S5 auto uderzyło w barierkę, na A1 dachował kamper

Groźnie na drogach w regionie. Na S5 auto uderzyło w barierkę, na A1 dachował kamper

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy

Hiszpania, Meksyk i Gruzja z food trucka. Wyjątkowy festiwal smaków w Bydgoszczy