Janowiec Wlkp. Piknik drobiowy
Przysmaki do degustacji
Była to już druga taka impreza towarzysząca Dniom Janowca Wielkopolskiego. W ubiegłym roku w ten sposób promowano wieprzowinę.
Podczas tegorocznego Pikniku Drobiowego, który był finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego można było przede wszystkim degustować potrawy, wśród których znalazły się między innymi: podudzie w pikantnej panierce, wątróbka z cebulą i jajkiem, skrzydełka w sosie słodko - kwaśnym, kulki drobiowe z serem, łódeczki z piersi drobiowej z serem i papryczkami, a także kiełbasy i wędliny drobiowe, udka z grilla, czy smakołyki z gęsiny. Nie zabrakło także grochówki oraz czerniny. Każdy mógł spróbować wybranej potrawy za darmo.
- Kujawsko - Pomorska Izba Rolnicza po raz drugi gości w Janowcu Wielkopolskim promując polską żywność. W tym przedsięwzięciu chodzi o to, abyśmy kupowali i spożywali polską żywność i żebyśmy korzystali z tego co daje nam polska ziemia - mówił Ryszard Kierzek, prezes Kujawsko - Pomorskiej Izby Rolniczej oraz radny Sejmiku Wojewódzkiego.
Oprócz degustacji organizowano także konkursy dla dzieci, nastolatków, kobiet i mężczyzn.
Nie tylko drób
W niedzielne popołudnie na stadionie w Janowcu Wielkopolskim można było także między innymi wysłuchać koncertu zespołu "Pałuczanie", zobaczyć prezentację dzieci ze Szkoły Podstawowej w Janowcu Wielkopolskim, czy posłuchać zespołu Stokrotki. Były także rozstrzygnięcia konkursów, między innymi laureatom Gminnego Konkursu Ekologicznego. Wieczorem wystąpiły zespoły The Last Ride ze Szczecina oraz gwiazda wieczoru Mesajah z Riddim Bandits.