https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

W Janowcu Wielkopolskim zorganizowano Dyniowy Festiwal Smaków. Zdjęcia

Szymon Cieślak
Dyniowy Festiwal Smaków w Janowcu Wielkopolskim (27.10.2024).
Dyniowy Festiwal Smaków w Janowcu Wielkopolskim (27.10.2024). Szymon Cieślak
W sali gimnastycznej Szkoły Podstawowej rw Janowcu Wielkopolskim, w niedzielę (27.10.2024) zorganizowano Dyniowy Festiwal Smaków. To pierwsze takie wydarzenie. W konkursie na najlepszą potrawę z dyni uczestniczyło szesnaście Kół Gospodyń Wiejskich.

To pierwsze takie wydarzenie w Janowcu Wielkopolskim, ale organizatorzy (Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury) stwierdzili, że w przyszłym roku będzie kolejna edycja. Pomysł na ten konkurs narodził się podczas rozmowy Krzysztofa Leśniewskiego z Karolem Nojgebauerem, w trakcie lipcowej Biesiady Pałuckiej w Żninie.

W konkursie na najlepszą potrawę z dyni wzięło udział 16 Kół Gospodyń Wiejskich, nie tylko z powiatu żnińskiego. Były to;

  • KGW w Morakowie,
  • KGW w Mięcierzynie,
  • KGW Laski Wielkie - Leśna Zagroda Smaków,
  • KGW Sarbinowianki w Sarbinowie Drugim,
  • KGW Juncewianki w Juncewie,
  • KGW Piotrkowiczanki w Piotrkowicach,
  • KGW Przysieczanki,
  • KGW Kolorowe Groszki w Grochowiskach Księżych,
  • KGW Pałucka Skórka,
  • KGW Bursztynowe w Bukowcu,
  • KGW Tonowianki,
  • KGW Świątkowo,
  • KGW Gogółkowo,
  • KGW w Sarbinowie,
  • KGW Jabłuszka w Jabłkowie,
  • KGW w Żernikach.

W skład jury oceniającego przygotowane na konkurs potrawy weszli:
Krzysztof Leśniewski (przewodniczący), Alicja Głowska, Beata Kowalska.

- Poziom był bardzo wysoki. Nie spodziewałem się aż tak wysokiego poziomu. Wszystkie dania były pięknie przygotowane, smaczne. Niewielka liczba punktów zdecydowała o tym kto, jakie miejsce zajmie. Nie spodziewałem się też, że można z dyni zrobić takie fajne desery - powiedział Krzysztof Leśniewski, przewodniczący jury konkursu.

Wyniki Dyniowego Festiwalu Smaków w Janowcu Wielkopolskim

Nagroda Grand Prix

  • KGW Sarbinowianki w Sarbinowie Drugim (nagroda voucher 1000 zł). Danie: tort dyniowy.
  1. KGW Gogółkowo (nagroda voucher 900 zł). Danie: placek dyniowy pod leśnym mchem, kompot z korbola.
  2. KGW Juncewianki (nagroda voucher 800 zł). Danie: zupa krem z dyni.
  3. KGW Żerniki (nagroda voucher 700 zł). Danie: kluseczki dyniowe i sernik dyniowy.

Wyróżnienia

  • KGW Jabłuszka w Jabłowie (nagroda voucher 500 zł),
  • KGW Świątkowo (nagroda voucher 500 zł),
  • KGW Pałucka Skórka (nagroda voucher 300 zł),
  • KGW Piotrkowiczanki w Piotrkowicach (nagroda voucher 150 zł).
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska