To pierwsze takie wydarzenie w Janowcu Wielkopolskim, ale organizatorzy (Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury) stwierdzili, że w przyszłym roku będzie kolejna edycja. Pomysł na ten konkurs narodził się podczas rozmowy Krzysztofa Leśniewskiego z Karolem Nojgebauerem, w trakcie lipcowej Biesiady Pałuckiej w Żninie.
W konkursie na najlepszą potrawę z dyni wzięło udział 16 Kół Gospodyń Wiejskich, nie tylko z powiatu żnińskiego. Były to;
- KGW w Morakowie,
- KGW w Mięcierzynie,
- KGW Laski Wielkie - Leśna Zagroda Smaków,
- KGW Sarbinowianki w Sarbinowie Drugim,
- KGW Juncewianki w Juncewie,
- KGW Piotrkowiczanki w Piotrkowicach,
- KGW Przysieczanki,
- KGW Kolorowe Groszki w Grochowiskach Księżych,
- KGW Pałucka Skórka,
- KGW Bursztynowe w Bukowcu,
- KGW Tonowianki,
- KGW Świątkowo,
- KGW Gogółkowo,
- KGW w Sarbinowie,
- KGW Jabłuszka w Jabłkowie,
- KGW w Żernikach.
W skład jury oceniającego przygotowane na konkurs potrawy weszli:
Krzysztof Leśniewski (przewodniczący), Alicja Głowska, Beata Kowalska.
- Poziom był bardzo wysoki. Nie spodziewałem się aż tak wysokiego poziomu. Wszystkie dania były pięknie przygotowane, smaczne. Niewielka liczba punktów zdecydowała o tym kto, jakie miejsce zajmie. Nie spodziewałem się też, że można z dyni zrobić takie fajne desery - powiedział Krzysztof Leśniewski, przewodniczący jury konkursu.
Wyniki Dyniowego Festiwalu Smaków w Janowcu Wielkopolskim
Nagroda Grand Prix
- KGW Sarbinowianki w Sarbinowie Drugim (nagroda voucher 1000 zł). Danie: tort dyniowy.
- KGW Gogółkowo (nagroda voucher 900 zł). Danie: placek dyniowy pod leśnym mchem, kompot z korbola.
- KGW Juncewianki (nagroda voucher 800 zł). Danie: zupa krem z dyni.
- KGW Żerniki (nagroda voucher 700 zł). Danie: kluseczki dyniowe i sernik dyniowy.
Wyróżnienia
- KGW Jabłuszka w Jabłowie (nagroda voucher 500 zł),
- KGW Świątkowo (nagroda voucher 500 zł),
- KGW Pałucka Skórka (nagroda voucher 300 zł),
- KGW Piotrkowiczanki w Piotrkowicach (nagroda voucher 150 zł).
