Warto jednak zaznaczyć, że w ubiegłym roku, ze względu na gorsze plony, ceny większości warzyw były wysokie. W związku z tym obserwowane w bieżącym sezonie istotne spadki cen w ujęciu rocznym są głębokie. Natomiast porównując aktualne ceny z ich poziomem z listopadem 2014 roku spadki te nie są aż tak duże. W przypadku marchwi spadek ten wyniósł blisko 8 proc., a cebuli 17 proc.
Ceny jabłek lekko w górę
W listopadzie br. odnotowano nieznaczny wzrost cen skupu jabłek.
Średnia cena jabłek deserowych (liczona jako średnia arytmetyczna notowań tygodniowych MRiRW) wyniosła 0,86 zł/kg i była o 10 proc. wyższa w stosunku do poprzedniego miesiąca.
W przypadku jabłek przemysłowych za kilogram tych owoców średnio płacono 0,32 zł, czyli o 27 proc. więcej niż w październiku.
Nadal jednak oferowane ceny skupu jabłek są niższe niż w ubiegłym roku. W relacji rocznej jabłka przemysłowe w listopadzie były o 28 proc. tańsze, zaś jabłka deserowe o 22 proc.
Eksport mrożonych warzyw trochę mniejszy
Ze wstępnych szacunków Eurostat wynika, że w pierwszych ośmiu miesiącach 2016 r. z Polski wyeksportowano 281 tys. t mrożonych warzyw, czyli o 5 proc. mniej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Spadek ten wynika głównie ze zmniejszenia wolumenu eksportu na rynek unijny, gdzie trafia 76 proc. całkowitego wolumenu eksportu mrożonych warzyw z Polski.
W omawianym okresie głównym importerem mrożonych warzyw z Polski były Niemcy, gdzie wyeksportowaliśmy o 10 proc. mniej, bo blisko 72 tys. t, tych produktów. Co ciekawe, drugim ważnym odbiorcą mrożonych warzyw z naszego kraju była Białoruś, do której trafiło ponad 86 tys. t, czyli o 26 proc. więcej w ujęciu rocznym.
- Niepokojący wydaje się fakt istotnego spadku eksportu mrożonych warzyw do Wielkiej Brytanii, która znajduje się w pierwszej piątce odbiorców tych produktów z Polski - zauważa Magdalena Kowalewska, ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas. - W okresie od stycznia do sierpnia br. wyeksportowano tam o blisko jedną czwartą, czyli około 8 tys. t mniej niż w odpowiednim okresie ubiegłego roku, a wolumen eksportu wyniósł 24 tys. t.
Wynika to między innymi z faktu zwiększenia przez Wielką Brytanię importu mrożonek warzywnych z Francji, o blisko 8 tys. t (52 proc.), do poziomu około 23 tys. t.
Źródło: BGŻ BNP Paribas