Dr n. o zdr. inż. Jerzy Kasprzak,___Państwowy Woj. Inspektor Sanitarny w Bydgoszczy _wyjaśnił, że „organy państwowej inspekcji sanitarnej oraz inspekcji weterynaryjnej (nadzór nad zakładem produkcyjnym sprawuje inspekcja weterynaryjna) podjęły niezwłocznie działania polegające na wycofaniu produktu z obrotu handlowego”. Dodał, że „producent również wprowadził kompleksowe działania mające na celu zminimalizowanie potencjalnych źródeł zakażenia”.
Tej metki nie ma już w sklepach, ale zdaniem Mirosława Gzelli,właściciela zakładów w Osiu, mogło dojść do pomyłki podczas badania:- Wątpimy, by wynik dotyczył naszego produktu, ponieważ opis sugeruje, że produkt jest wędzony, parzony i zawiera galaretę. A metka powstaje z surowego mięsa. Badania w innym akredytowanym laboratorium nie potwierdziły stanowiska sanepidu. Złożymy odwołanie w tej sprawie.
Źródło: