W powiecie wąbrzeskim przygotowywali stroiki na Wielkanoc i wspólnie piekli chleb [zdjęcia]

Karina KnorpsZaktualizowano 
240 osób z Wąbrzeźna oraz z gmin: Dębowa Łąka, Książki i Ryńsk uczestniczyło w cyklu dwunastu warsztatów wielkanocnych. Nadesłane
240 osób z Wąbrzeźna oraz z gmin: Dębowa Łąka, Książki i Ryńsk uczestniczyło w cyklu dwunastu warsztatów wielkanocnych.

- Robiliśmy zające wielkanocne z siana, przyozdobione wstążeczkami, przyklejanymi kwiatkami i oczkami oraz przygotowywaliśmy stroiki wielkanocne z wykorzystaniem kory drzewa, suchego mchu, a z gałęzi wykonywaliśmy gniazdka wykładając je mchem i sztucznymi jajeczkami - mówi Marta Wójcik, uczestniczka warsztatów kulinarnych „Jak to z chlebem było...” i warsztatów z rękodzieła „Wielkanocna manufaktura ozdób” organizowanych przez Lokalną Grupę Działania Ziemię Wąbrzeską.

35-letnia Marta Wójcik, choć w domu wraz z trzema córkami często przygotowuje świąteczne ozdoby, w takich warsztatach uczestniczyła po raz pierwszy. Zapewnia jednak, że atmosfera podobała jej się na tyle, że z pewnością weźmie udział także podczas kolejnych warsztatów.

- Wykonane przez uczestników ozdoby będą z całą pewnością stanowić nie tylko oryginalną dekoracją mieszkania na czas świąt Wielkiej Nocy, ale są również powodem do dumy z faktu ich własnoręcznego wykonania – kontynuuje Michalina Balawajder, animator.

W gminie Książki sołectwa, Ochotnicza Straż Pożarna oraz Gminny Ośrodek Kultury otrzymają doposażenie o wartości 50 tys. zł

Dla 54-letniej Małgorzaty Karczewskiej, przewodniczącej Koła Gospodyń Wiejskich we Wroniu, uczestnictwo w warsztatach kulinarnych "Jak to z chlebem było..." nie było nowością - już wcześniej wraz z z paniami z koła brały udział we wspólnym pieczeniu chleba, ale różnica między tymi warsztatami była zasadnicza - podczas wcześniejszego spotkania panie z Koła Gospodyń Wiejskich nie piekły samodzielnie chleba, a jedynie patrzyły, jak należy go przygotować. Teraz było inaczej. - Piekliśmy chleb, pani podała nam przepis na upieczenie tego tradycyjnego chleba. Przepis nam się bardzo spodobał, bo nie jest zbyt uciążliwy, a chlebek jest smaczny - mówi Małgorzata Karczewska. I podkreśla, że wspólnie upiekły dwa bochenki chleba, a mniejsze upieczone bochenki zabierały do domu. - Warsztaty były bardzo udane, a uczestniczki zachwycone - dodaje.

- Celem warsztatów kulinarnych „Jak to z chlebem było...” było przede wszystkim kultywowanie tradycji domowego wypieku chleba, a dodatkowo uczestnicy warsztatów pod okiem instruktora wykonali pasty: pieczarkową, jajeczno-sardynkową, z soczewicy i guacamole, czyli pastę z awokado - mówi Maciej Rataj z Lokalnej Grupy Działania Ziemia Wąbrzeska. - Zwieńczeniem warsztatów kulinarnych była wspólna degustacja przygotowanych potraw. Niespodzianką, jaka czekała na każdego z uczestników warsztatów, był bochenek chleba, wypiekanego domowym sposobem – dodaje.

Agro Pomorska odcinek 58

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3