
Te osoby nie powinny jeść zupy pomidorowej
Zupa pomidorowa jest nie tylko pyszna i sycąca, ale też zdrowa - pomaga na wiele dolegliwości i chorób a także ma mnóstwo wartości odżywczych. Okazuje się jednak, że ta lubiana zupa nie jest odpowiednia dla wszystkich. Niektórym osobom pomidorówka nie służy a nawet może zaszkodzić. Sprawdź teraz w naszej galerii, kto powinien ograniczyć spożywanie zupy pomidorowej >>>>>

Pomidory przy chorobach nerek
Pomidory zawierają sporo potasu, przez co mają działanie moczopędne i obniżają ciśnienie krwi. Osoby, które cierpią na niewydolność nerek nie powinny spożywać pomidorów. W przypadku niewydolności nerek należy wybrać dietę nisko potasową.

Zupa pomidorowa przy nietolerancji histaminy
Na zupę pomidorową powinny uważać osoby z nietolerancją histaminy, ponieważ pomidorówka zawiera jej sporo. Pomidory są bogatym źródłem histaminy i jej wyzwalaczy z komórek, dlatego odradza się ich spożywanie osobom cierpiącym na nietolerancję histaminy. Najwyższą zawartością histaminy charakteryzują się dojrzewające i suszone wędliny, takie jak kindziuk czy salami, a także twarde i pleśniowe sery, np. parmezan lub brie. Histamina naturalnie występuje również w konserwach rybnych, winie, drożdżach, czekoladzie, pomidorach oraz wielu innych lubianych produktach spożywczych. Wyższe stężenie histaminy i nietolerancja na ten składnik prowadzi do niepożądanych reakcji organizmu, takich jak zawroty i bóle głowy, świąd skóry, wysypka, zlewne poty, zaczerwienienie skóry, bóle brzucha, biegunki a nawet objawy lękowe. Jeśli zauważysz takie objawy po zjedzeniu zupy pomidorowej, zrezygnuj z tego dania na jakiś czas ale jednocześnie udaj się do lekarza, by sprawdzić przyczyny.

Pomidory przy chorobie Hashimoto
Osoby, które odczuwają częste bóle i cierpią na chorobę Hashimoto, powinny rozważyć rezygnację z pomidorów w diecie. W tej sytuacji warto się skonsultować z lekarzem.