
W Polsce potwierdzono występowanie cenionych kulinarnie gatunków trufli: letniej, wgłębionej, wielkozarodnikowej, zimowej i białawej.
Są też gatunki, które nie mają wartości kulinarnych: trufla ruda, trufla wydrążona, trufla, pstra i trufla jaskrawa.
WAŻNE! Trufla wgłębiona jest pod ścisłą ochroną! Pozostałe gatunki trufli można zbierać i sprzedawać.

Trufle znalezione w okolicy buków są zdecydowane w smaku, a przy tym mocno aromatyczne. Mają twardy miąższ i nadają się do długiego przechowywania. Grzyby znalezione w ziemi pod dębem czy lipą są bardziej miękkie i delikatne w smaku, szybciej też tracą swoje walory zapachowe.

Trufle letnie występują w Polsce, można je też uprawiać. W optymalnych warunkach owocniki trufli mogą się pojawić już po czterech latach od założenia uprawy.

W Europie występuje ok. 200 gatunków trufli, z czego najbardziej wartościowa jest trufla biała. Najwięcej sztuk trufli można znaleźć co roku w Piemoncie. Trufle pojawiają się też w Ameryce Północnej, Nowej Zelandii, Azji i Australii.