
Rosół przy problemach z trzustką
Osoby cierpiące na problemy z trzustką powinny unikać tłustych potraw, a jeść te chude. Mogą zjeść rosół przygotowany na chudym mięsie (królik, cielęcina, chuda wołowina, jagnięcina, kurczak, indyk).

Nietolerancja histaminy
Na rosół powinny uważać osoby z nietolerancją histaminy, ponieważ zupa ta zawiera jej sporo. Najwyższą zawartością histaminy charakteryzują się dojrzewające i suszone wędliny, takie jak kindziuk czy salami, a także twarde i pleśniowe sery, np. parmezan lub brie. Histamina naturalnie występuje również w konserwach rybnych, winie, drożdżach, czekoladzie, pomidorach oraz wielu innych lubianych produktach spożywczych. Wyższe stężenie histaminy i nietolerancja na ten składnik prowadzi do niepożądanych reakcji organizmu, takich jak zawroty i bóle głowy, świąd skóry, wysypka, zlewne poty, zaczerwienienie skóry, bóle brzucha, biegunki a nawet objawy lękowe. Jeśli zauważysz takie objawy po zjedzeniu rosołu, zrezygnuj z tego dania na jakiś czas ale jednocześnie udaj się do lekarza, by sprawdzić przyczyny.

Rosół na diecie
Wiele osób zastanawia się, czy można jeść rosół na diecie. Zupa ta jest niskokaloryczna, ale zawiera dużo tłuszczów nasyconych pochodzących z mięsa. Z tego powodu rosołu nie należy jeść na diecie lekkostrawnej. 100 ml czystego rosołu na chudym mięsie to około 30-50 kcal.

Rosół dla dzieci
Rosołu nie podaje się niemowlętom. Zupę tę powinny też ograniczyć osoby cierpiące na choroby dróg żółciowych, jelita grubego, wątroby.