Jak podał portal dlahandlu.pl, powołując się na The Wall Street Journal, pierwszy lokal sieci otwarty ma zostać już na wiosnę 2015 r. w Warszawie - donosi The Wall Street Journal. W ciągu pierwszych pięciu lat obecności w Polsce, Dairy Queen planuje uruchomienie 26 barów. Będą one otwierane we współpracy z franczyzobiorcą DQ - Sparrow 4. Rozwój w Polsce ma być przyczółkiem do szerokiej ekspansji Dairy Queen w regionie Europy Środkowo-Wschodniej.
DQ posiada 6,2 tys. obiektów gastronomicznych w około 20 krajach, w tym ok. 4,8 tys. w samych Stanach Zjednoczonych. Sieć w ciągu ostatnich dwóch dekad nie była obecna w Europie (wcześniej działała krótko w Austrii, na Węgrzech, we Włoszech, w Słowenii oraz w Turcji). Podstawową ofertę w barach DQ stanowią charakterystyczne lody w "odwróconych" kubeczkach (tzw. Blizzard), desery mleczne i ciasta. Oprócz tego klienci DQ mogą nabyć także ofertę typowo fast-foodową (hamburgery, frytki, hot dogi, napoje gazowane). Pierwsza restauracja Dairy Queen na świecie powstała w 1940 r. w miejscowości Joliet w amerykańskim stanie Illinois. Aktualnie główna siedziba firmy mieści się w Edinie, w stanie Minnesota - czytamy na dlahandlu.pl.
Źródło: dlahandlu.pl, The Wall Street Journal,
