
- Codzienny jadłospis powinien obfitować przede wszystkim w warzywa. Każda z grup: zielone, żółte, czerwone, niebiesko-purpurowe oraz białe charakteryzuje się zawartością różnych substancji bioaktywnych cennych dla stanu naszej skóry - mówią badacze. Szczególnie ważne dla skóry są produkty bogate w witaminę C, A, E, D, PP, cynk, siarkę, miedź oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Które warzywa i owoce są dobre dla cery dojrzałej i młodej? Sprawdźcie w naszej galerii.

- Witamina C, oprócz swoich właściwości przeciwutleniających, bierze udział w syntezie kolagenu oraz wpływa korzystnie na likwidację przebarwień skóry często występujących przy zmianach trądzikowych. By wzbogacić codzienną dietę w witaminę C i dostarczyć jej ilość zgodnie z zapotrzebowaniem (75 mg), wystarczy zjeść codziennie średnią paprykę (ok. 140g) - podaje NCEŻ.

Dziennie zapotrzebowanie organizmu na witaminę C zapewni też szklanka truskawek (ok. 150g).

Wit. C dostarczymy organizmowi w odpowiedniej dawce, jedząc dziennie średnią pomarańczę (ok. 200g).