Co jeść, żeby mieć zdrową cerę? Na to pytania odpowiada mgr Diana Wolańska-Buzalska z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, dietetyk Poradni Chorób Metabolicznych w Instytucie Żywności i Żywienia, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki i Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego: - Codzienny jadłospis powinien obfitować przede wszystkim w warzywa. Każda z grup: zielone, żółte, czerwone, niebiesko-purpurowe oraz białe charakteryzuje się zawartością różnych substancji bioaktywnych cennych dla stanu naszej skóry.
Takie warzywa i owoce są dobre dla cery dojrzałej i młodej - lista
Szczególnie ważne dla skóry są produkty bogate w witaminę C, A, E, D, PP, cynk, siarkę, miedź oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Które warzywa i owoce są dobre dla cery dojrzałej i młodej? Sprawdźcie w naszej galerii.
Źródło: NCEŻ
