
Te warzywa pomagają schudnąć
Zdrowa dieta powinna zawierać przede wszystkim owoce, warzywa, zboża, orzechy i nasiona. Warzywa są bardzo ważne, zwłaszcza przy diecie odchudzającej. Warzywa są niskokaloryczne (owoce zawierają znacznie więcej cukrów niż warzywa), są źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.
Błonnik pokarmowy to włókna roślinne, rodzaj naturalnego "wypełniacza" - daje uczucie sytości, zmniejsza apetyt, reguluje wchłanianie tłuszczów i węglowodanów, oczyszcza organizm z toksyn i wspomaga perystaltykę jelit. Dzięki temu znacząco wspomaga odchudzanie.
Zobacz, które warzywa mają najmniej kalorii, a jednocześnie zawierają dużo błonnika. One pomogą schudnąć.

BURAKI / 40 kcal w 100 g
Buraki są niskokaloryczne i bogate w błonnik. Do tego zawierają sporą dawkę żelaza i regulują pracę układu trawiennego. Buraki w diecie są najlepsze w formie soków i zakwasów.

PAPRYCZKA CHILI / 40 kcal w 100 g
Papryczka chili zawiera dużą ilość kapsaicyny (odpowiada za ostrość papryki), dzięki czemu bardzo przyspiesza metabolizm. Zalecamy stosować z umiarem, gdyż w zbyt dużych ilościach może wywoływać zgagę.

BRUKSELKA / 37 kcal w 100 g
Brukselka zawiera mało tłuszczu, a za to dużo błonnika i białka. Daje uczucie sytości na długo.